Van der Garde: "Enorm gegroeid"

Nederlander Giedo van der Garde heeft in de World Series by Renault de titel al veroverd met nog één race te gaan. Hij hoopt komend seizoen op een stoeltje in de GP2, en dat hij snel iets bekend kan maken.

"Dit kampioenschap betekent ontzettend veel voor me. In de afgelopen jaren was de snelheid er vaak wel, maar zat het me lang niet altijd mee. In de F3 liep het bijvoorbeeld zeker niet altijd even lekker. Dit jaar is alles op zijn plaats gevallen en dat is fantastisch. Ik ben heel blij dat ik deze titel nu op mijn cv kan zetten!" aldus een dolblije Van der Garde.

Op de vraag of hij al meteen aan de titel dacht na zijn twee overwinningen bij de eerste twee races in Monza, antwoordt de Nederlander: "Voorafgaand aan het seizoen heb ik al gezegd dat ik kampioen wilde worden. Dat moest gewoon gebeuren, want na een jaar Formule Renault, drie jaar Formule 3 en een matig eerste jaar in de World Series, had ik een belangrijk punt bereikt in mijn loopbaan. Ik moest kampioen worden en als dat niet zou lukken, werd het misschien tijd om mijn plannen voor de toekomst om te gooien."

Zijn mooiste race was toch wel Le Mans, al was Monza een geweldige binnenkomer. Daar in Frankrijk had Van der Garde de grootste moeite om de concurrentie achter zich te houden na een pitstop. "Winst na een hard duel geeft een ongelooflijke kick en meer voldoening. Dus de zege in Le Mans was de mooiste." Al kende hij ook zijn mindere periodes, in Hongarije ging het niet zo goed. Toch laat hij zich niet op de kop zitten: "Je leert ervan, het mag niet weer gebeuren. Na de zomerstop zijn we heel sterk teruggekomen, we wonnen in Le Mans en het team en ik zijn keihard gaan werken om het af te maken. We zijn dus juist sterker geworden door het dipje in Hongarije."

Is hij anders gaan rijden na vorig seizoen bij Victory Engineering: "Gedurende het seizoen ben ik wel veranderd. Vroeger kon ik de ene race winnen en de volgende wedstrijd was ik nergens. Dit seizoen ben ik echt gegroeid, ik ben constanter geworden. Op een gegeven moment kom je in een soort ritme en dat moet je vast zien te houden. Dat is dit seizoen bijzonder goed gelukt."

En wat zijn dan zijn plannen voor volgend jaar? "Mijn exacte plannen kan ik nog niet vertellen, maar we zijn druk bezig met de GP2. Ik zou erg graag in die klasse willen rijden en hopelijk kunnen we snel met een aankondiging komen."