[Special] Jupiler League seizoen 2008/09

Vanavond begint de Jupiler League aan het seizoen 2008/09. De hoogste tijd dus om eens vooruit te blikken.

Vandaag start het nieuwe seizoen in de Jupiler League. Zoals bekend is deze competitie altijd zeer onvoorspelbaar en daardoor leuk. Niet zelden werd de titelstrijd de laatste jaren pas op de slotdag of kort daarvoor beslist. Toen in de eredivisie de titel in 2007 op basis van het doelsaldo naar PSV ging, wist voetbalminnend Nederland niet hoe men het had. Maar in de Jupiler League zagen we een dergelijk scenario bijvoorbeeld al in 2004, toen FC Den Bosch dankzij de betere doelcijfers de titel op de slotdag van Excelsior afsnoepte. Ook FC Volendam wist vorig jaar te promoveren door een beter doelsaldo dan concurrent RKC Waalwijk. Spanning genoeg dus!

Daarnaast kan deze competitie toch ook worden gezien als een kweekvijver voor toekomstige toppers. Een greep uit het recente verleden leert dat internationals als Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy, Demy de Zeeuw en Danny Koevermans enige seizoenen op dit niveau speelden. Maar ook voetballers als Thomas Buffel, Salomon Kalou, Klaas-Jan Huntelaar en Gerald Sibon blonken één of meerdere seizoenen uit op dit niveau.
Mogelijk herbergt de Jupiler League dit seizoen weer enkele spelers die over enkele jaren tot de top gerekend mogen worden.

Tot slot staat er nog een aangrijpende verandering voor de deur. Als het aan de KNVB ligt, degradeert de nummer twintig uit de competitie naar het amateurvoetbal. De clubs, verenigd in de Coöperatie Eerste Divisie (CED), zijn er nog fel op tegen en proberen het tegen te houden. Zoals het er nu echter uitziet, zal de degradatieregeling door de KNVB gewoon doorgedrukt worden. Er is dus ook onderin het nodige om voor te spelen!

Titelkandidaten

Diverse clubs hebben de ambitie om zo snel mogelijk te promoveren en zo weer aan te haken bij de financieel en sportief interessante eredivisie. Daarbij wordt uiteraard gekeken naar de twee degradanten van vorig seizoen. Met name VVV-Venlo wordt gezien als titelfavoriet. De Limburgers verloren wel succestrainer André Wetzel aan ADO Den Haag, met in zijn kielzog de spelers Ekrem Kahya en Karim Soltani, zagen verder Edwin Linssen een mooie transfer naar Roda JC maken en verloren tot slot smaakmaker Nordin Amrabat aan PSV. Toch lijken de gaten in de selectie goed opgevuld met de snelle rechtsbuiten Ruben Schaken, vorig seizoen uitgeroepen tot beste speler van de Jupiler League, routinier Kevin van Dessel, voormalig Veendam-topschutter Marnix Kolder en de van Roda JC teruggekeerde Frank van Kouwen. Hij promoveerde in 2007 met de ploeg naar de eredivisie. De nieuwe trainer Jan van Dijk en zijn selectie lijken dé te kloppen ploeg.

Van de andere degradant wordt minder verwacht. Desondanks zal Excelsior toch wel bovenin mee gaan spelen. Het vertrek van doelman Ronald Graafland, aanvoerder Jos van Nieuwstadt, AZ-huurling Kees Luyckx en topscorer Geert den Ouden weegt echter zwaar. Excelsior zal het gaan doen met een jonge, enthousiaste groep. Spits Johan Voskamp, aan wie flink werd getrokken door ADO Den Haag, bleef wel. Van hem worden de nodige treffers verwacht.

Dan is daar ook FC Den Bosch, dat de laatste jaren een stijgende lijn laat zien. Na de degradatie in 2005 werden de Bosschenaren achtereenvolgens zevende, vijfde en derde. Wie die lijn doortrekt..... Topfavoriet is FC Den Bosch niet, maar kanshebber is men zeer zeker, met nieuwelingen als Adnan Barakat, Diangi Matusiwa en Paul Jans. Als men nog een goede rechtermiddenvelder kan vinden, lijkt de selectie goed in balans.

RKC Waalwijk liep vorig seizoen op zure wijze het kampioenschap mis en verloor daarna in de finale van de play-offs ook nog eens van ADO Den Haag. Ruud Brood, de opvolger van Zeljko Petrovic, heeft maar één opdracht gekregen: terug naar het niveau waarop RKC tot de degradatie in 2007 lange tijd speelde. Dit moet dan wel gebeuren zonder sterspeler Martijn Reuser, al kwam in de persoon van Anton Jongsma van FC Zwolle een prima vervanger naar Waalwijk. Met FC Zwolle is direct de laatste topfavoriet genoemd. Trainer Jan Everse liet zijn elftal leuk voetballen, hetgeen zijn centrale verdediger Niklas Moisander zelfs een transfer naar AZ opleverde. Zwolle gaat dit jaar op de internationale toer, met nieuwelingen uit Brazilië, Argentinië, Uruguay, Tsjechië en Slowakije. Aan Everse de taak hier snel een eenheid van te maken en dan kan Zwolle zeker meedoen.

De outsiders

Dit is een grote groep. Veel clubs hebben al laten weten te azen op een periodetitel, een plaats die recht geeft op deelname aan de play-offs of in elk geval het linkerrijtje. Het leuke van de Jupiler League is dat ze het allemaal nog zouden moeten kunnen ook. Neem BV Veendam, met cultvoetballer Sjaak Polak als voornaamste aanwinst. Bovendien keerde Niek Loohuis terug van een mislukt avontuur bij Heerenveen, zodat Veendam zeker leuke dingen kan gaan laten zien. Polak riep al dat hij kampioen wil worden.

RBC Roosendaal probeert sinds de degradatie in 2006 al te promoveren. In 2007 leek men ver te komen, maar stortte men na de winterstop in en zag De Graafschap langszij komen. Vorig seizoen viel ronduit tegen. Of het nu lukt is zeer de vraag. De ploeg verloor nogal wat goede spelers en kreeg er vooral talentvolle amateurvoetballers voor terug. Een uitzondering is Sjoerd Ars, die voor de goals moet gaan zorgen. Alles zal moeten kloppen voor RBC, wil het meedoen om promotie.

MVV wil met de nieuwe trainer Fuat Capa, een Belgische Turk, hoge ogen gaan gooien. Capa heeft ambities en zag topscorer Gunter Thiebaut blijven. De grootste aankoop is Bülent Akin, die ooit Champions League speelde. Hij kampt echter nu al met motivatieproblemen. Desondanks valt er wat te verwachten uit Maastricht dit jaar. Bij Helmond Sport werd men onlangs nog geconfronteerd met het opstappen van trainer Jan Poortvliet, die zijn kans bij het Engelse Southampton wilde grijpen. Poortvliet had Helmond Sport na een dramatisch jaar weer terug in de bovenste helft van de ranglijst gekregen. Voormalig assistent Jurgen Streppel krijgt de zware taak deze prestatie te evenaren, waarbij hij vooral hoopt dat zijn nieuwe spits Dirk Jan Derksen een laatste kunstje wil uithalen.

Bij Go Ahead Eagles vertrokken enkele goede spelers, maar kwam er ook wel wat voor terug. De ploeg mikt dan ook op de bovenste plaatsen, maar kreeg een tegenvaller te verwerken. De beoogde spits Mathias Ranégie, een lange Zweed, bleek bij aankomst in Deventer verre van fit, zodat de transfer in het water viel. Meer valt te verwachten van FC Emmen, dat een spectaculaire nieuweling haalde in de persoon van Joos Valgaeren. De centrale verdediger uit België speelde met Celtic in de Champions League en kwam diverse keren uit voor de Rode Duivels. De voormalig speler van Roda JC koos voor Emmen vanwege zijn vrouw, die uit de regio komt. Bovendien kon men de talentvolle Tim Matavz huren van FC Groningen en bezit Emmen met Roy Stroeve de topscorer van de voorbereiding.

Vorig seizoen werd FC Dordrecht nog gezien als belangrijke outsider, maar toen viel het seizoen tegen. Nu kunnen de Schapenkoppen wat meer vanuit de luwte gaan spelen. Spelmaker Nick van der Velden vertrok naar AZ, maar trainer Gert Kruys kreeg weer enkele getalenteerde jonge spelers in zijn groep. Mogelijk kan FC Dordrecht weer net zo verrassen als in 2007, toen men zesde werd.

Dé outsider is echter SC Cambuur-Leeuwarden. De ambitieuze Friezen baarden opzien met het aantrekken van Nassir Maachi, Paul Beekmans, AGOVV-schutter Ruud ter Heide, Michael Jansen en Danny Guijt. Op papier staat er een topploeg, maar trainer Jurrie Koolhof zal dit eerst moeten zien te vertalen naar het veld. Als dat lukt kan Cambuur zomaar om het kampioenschap gaan spelen, maar de kans dat de verwachtingen te hooggespannen zijn, is eveneens aanwezig.

Degradatiekandidaten?

Uitgaand van het feit dat de hekkensluiter degradeert, zijn er dit jaar dus ook voor het eerst degradatiekandidaten. Voor AGOVV Apeldoorn en FC Omniworld zou een dergelijk lot extra zuur zijn, aangezien met veel inspanningen moest doen om profclub te worden. AGOVV is op basis van de laatste twee jaargangen, waarin het laatste en achttiende werd, wel een kandidaat. Trainer John van den Brom hoopt echter dat zijn volledig verbouwde selectie goed genoeg zal zijn om het veel beter te doen. De meeste nieuwelingen zijn echter jong, dus is het afwachten wat er gaat gebeuren in Apeldoorn.

In Almere heeft men het in de drie profseizoenen elk jaar beter gedaan, met de dertiende plaats van vorig jaar als beste resultaat. Die lijkt nu niet haalbaar, na het vertrek van smaakmakers als Diangi Matusiwa en Oussama Assaidi. Men hoopt dat de van Jong Ajax gekomen Chakib Tayeb en PSV-huurling Género Zeefuik net zo belangrijk kunnen worden. Dan moet degradatie voorkomen kunnen worden.

In het verleden was Fortuna Sittard een club van naam, die internationals als Fernando Ricksen, Mark van Bommel en Kevin Hofland liet debuteren. De laatste jaren is het, mede door de geldzorgen, niet echt fijn meer om supporter van Fortuna te zijn. Ook nu wordt de ploeg, die met een zeer kleine selectie aan het seizoen begint, weer gezien als mogelijke degradant. TOP Oss werd vorig seizoen achtste, maar trainer Hans de Koning klaagde onlangs nog dat hij zoveel ervaren spelers moest inleveren. De ploeg kiest voor een meer regionaal getint, jong team. Of dat verstandig is zal moeten blijken. TOP Oss lijkt te goed om te degraderen, maar te veel jeugd kan wel een gevaar vormen.

Traditioneel worden FC Eindhoven, Haarlem en Telstar genoemd als clubs die profvoetbal nauwelijks waardig zijn. Deze clubs zullen dus met angst en beven aan het seizoen beginnen. Eindhoven kreeg van de KNVB nog een brief, waarin de bond voorstelde zelf met het spelen van betaald voetbal te stoppen. De nieuwe Belgische trainer Marc Brys zegt al tevreden te zijn als de club weer een eenheid zal worden. Toch mag men, met enkele goede spelers in de selectie, redelijk gerust zijn. Negentiende moet kunnen, hoewel de selectie niet breed is. Haarlem eindigde vorig seizoen als laatste, maar trainer Jan Zoutman heeft al gezegd dat het dit seizoen beter zal gaan. De groep is meer in balans volgens de trainer, mede door de nieuwelingen Laurens ten Heuvel en John Nieuwenburg. Telstar biedt Edward Metgod, al jaren assistent-trainer bij AZ, de kans als hoofdtrainer te beginnen. Metgod moet eerst maar zien Telstar in de Jupiler League te houden en pas dan zal men zich op de toekomst kunnen gaan richten. Mogelijk kan de samenwerking met AZ dan een steuntje in de rug zijn.

Het belooft hoe dan ook weer een leuk seizoen te worden!

Submitter:  Bron: FOK!sport