Delmee draagt vlag Nederland

Jeroen Delmee zal tijdens de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen 2008 de Nederlandse driekleur dragen. De hockeyer is aanvoerder van de mannenploeg en het worden zijn vierde Spelen.

De 35-jarige Delmee won maar liefst tweemaal de gouden medaille: in Atlanta 1996 tegen Spanje en in Sydney 2000 tegen Zuid-Korea; en eenmaal een zilveren: in Athene 2004 tegen Australië na een sudden death. Chef de mission Charles van Commenée noemt Delmee als perfecte kandidaat die voldoet aan de criteria van het NOC*NSF voor de erebaan die het marcheren vóór het land tijdens de openingsceremonie met de vlag is. Een succesvol sporter, een voorbeeldfunctie als aanvoerder, recordinternational, en hij hoeft de eerste 48 uur nog niet in actie te komen.

"Dit is, na het winnen van een gouden olympische medaille, het mooiste dat je als sporter kunt meemaken", aldus de vergulde Brabander. "Eindelijk weer een hockeyer, reageerden de jongens. Ze lopen allemaal mee. Dat is fantastisch om mee te maken."

In Peking begint de openingsceremonie om acht uur (20:00) op 08-08-08. Dat is om 14:08 uur Nederlandse tijd. Deze tijd is zo gekozen omdat het getal 8 in China voor geluk staat. De gehele ceremonie duurt zo'n drieëneenhalf uur, waarbij de hoogtepunten het binnenkomen van de landen, dit keer in de volgorde van het aantal streepjes van het eerste karakter van de Chinese naam, dus een geheel andere volgorde dan de westerse alfabetische, en het ontsteken van het olympisch vuur zullen zijn.

Premier Balkenende en staatssecretaris Bussemaker zijn voor Nederland aanwezig bij de openingsceremonie, ook presidenten George Bush van de VS en Nicolas Sarkozy van Frankrijk maken hun opwachting. Ondanks het omstreden karakter van deze Spelen vanwege de mensenrechtenkwestie in China, wordt een recordaantal hoogwaardigheidsbekleders in Peking verwacht. Mensenrechtenorganisaties hadden om een boycot verzocht.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Italiaanse regeringsleider Silvio Berlusconi, de Noord-Koreaanse president Kim Jong-il en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zijn niet aanwezig. De Britse premier Gordon Brown is ook afwezig, maar hij gaat naar de slotceremonie.