Menchov blijft toch 'overeind'

Ondanks zijn val vandaag in de slotkilometers van de vijftiende etappe, waar hij toch nog achtste eindigde, heeft Denis Menchov er nog wel lol in. Dinsdag wil hij opnieuw vol van start.

De kopman van de Rabo-ploeg had het direct na aankomst in Prato Nevoso gezegd: "In de bergen moet ik toeslaan." Menchov heeft wel een goede tijdrit in de benen, die zaterdag 26 juli wordt verreden, maar Cadel Evans misschien nog wel meer. De Rus ging onderuit terwijl hij net in de aanval ging. "De wegen waren gevaarlijk, het was glad. Jammer, want ik was net lekker bezig, ik voelde me sterk. Ik was wat ongelukkig." Toch kon hij terugkomen omdat alle favorieten de benen stilhielden en ging opnieuw in de aanval. Hij moest wel wat tijd toegeven op Carlos Sastre en Bernhard Kohl maar liep toch in op de nummer n van het klassement. De Rus staat op vierde plaats, op 38 seconden van Frnk Schleck.

Erik Breukink, ploegleider van de Nederlandse ploeg, durfde niet te zeggen wat er was gebeurd als de Rus niet onderuit was gegaan. "Dan was hij ook niet zomaar weggereden, hoor. Maar toch, ik denk dat hij dan niet de tijd verliest die hij nu heeft toegegeven. De val heeft een vertekend beeld gegeven." Hij had wel verwacht dat de klassementsrenners meer tegen elkaar zouden strijden, en dat het pas tot de laatste klim duurde, had hem verrast. "Maar iedereen zag dat Evans in zijn gele trui minder was. Vanaf dat moment laat niemand hem meer met rust. Je moet hem echter niet afschrijven. Misschien is het zelfs wel in zijn voordeel dat hij het geel kwijt is. Als hij in de volgende twee etappes in de Alpen kan aanklampen, en dat is zijn stijl, is hij voor de tijdrit misschien toch weer de grote favoriet."

Breukink noemde de Tour "helemaal open": "Dat worden nog twee mooie dagen, want de zwaarste ritten zijn dinsdag en woensdag. Het is heel belangrijk om goed uit de rustdag te komen." Menchov zelf kon nog geen voorspelling doen over wie volgende week zondag in Parijs het geel draagt. "Moeilijk te voorspellen. Er zijn nog zes kanshebbers over."