Skûtsjesilen: vreemde vierde wedstrijd

Het kan wel eens anders lopen dan gedacht, maar zoals bij de vierde wedstrijd van het jaarlijkse skûtsjesilen gebeurt niet vaak. Op de Friese wateren moest de start van deze zeilwedstrijd maar liefst vijf keer over gedaan worden.

Twee keer moest het uitgesteld worden vanwege het weer: regen met veel wind, waarna het vervolgens 'blakstil' werd (windstil). Een andere keer vanwege een valse start, en daarna werd een fout in de startprocedure gemaakt. Maar om tien voor vier kon het hele spul dan toch van start. Er waren twee skûtsjes te vroeg weg, en die werden teruggeblazen, de overige twaalf zeilden het eerste rak in naar het dorp Langweer.

Het kwam goed uit dat er op de laatste jaarvergadering besloten was dat er tot vier uur gestart of uitgesteld mocht worden. Anders was het vandaag om een uur of drie over en uit geweest, wat voor de honderden toegestroomde mensen een teleurstelling geweest zou zijn. Nu konden ze toch genieten van een wedstrijd die twee verrassende koplopers kende, die hun vloot goed konden houden (hun positie niet af wilden staan).

Albert Visser, varend voor Drachten, was gisteren nog uitgesloten vanwege een akkefietje met Joure en ging aan de leiding tot aan het laatste kruisrak, maar hij moest toch de plek laten aan Jitse Mink, ook uit Drachten. Minks boot Halve Maen was vorig jaar nog derde in het eindklassement, maar dit seizoen had ze nog niet beter gepresteerd dan een zevende plek. Toch lag ze nu bijna van het begin af aan op een tweede plaats. Daar leek nog even Douwe Visser tussen te komen, maar na het omslaan in het voorseizoen is het skûtsje van Grou niet meer de snelle boot van voorheen.

Heerenveen en Súdwesthoek vertrokken bij de start te vroeg, maar Tjitte Brouwer werd daar eigenlijk toe gedwongen door de SWH van Auke de Groot. De Groot stuurde op terwijl Brouwer achter de startlijn probeerde te komen, en de Heerenvener had geen mogelijkheid mee te gaan waardoor hij te vroeg vertrok. Dat terug moeten na de start niet altijd een nadeel hoeft te zijn, bewees Brouwer weer eens. Hij lag eerst twaalfde, toen vijfde en daarna stuitte de toenmalige leider in het klassement op de Bolswardse Pieter Meeter. Die slaagde erin om Heerenveen achter zich te houden.

De finish zal menigeen zich nog lang bijblijven. Sneek stuurde naar de wind waardoor ze dichter bij de Drachtense Halve Maen kwam. Maar schipper Jitze Mink had een voordeel wat hij goed uit wist te buiten; doordat hij onder de zeilen van Sneek kon draaien kon hij daarmee een kleine voorsprong behouden. Met een metertje ertussen kwam de Halve Maen voor Visser over de finishlijn. Drachten werd daarachter makkelijk derde.

Dan was er ook nog de het duel tussen Bolsward en Heerenveen. Schipper Meeter van Bolsward kwam ook met een meter verschil op de finish voor Heerenveen en voor Douwe Visser uit Grou over de finishlijn.

Eerder berichtten we al over de eerste wedstrijd.

Uitslag vierde wedstrijd

Pos.Schipper Plaats Pt. Extra Pt.
1Jitze Mink Drachten 0,90
2Douwe Visser Jzn. Sneek 20
3Albert Visser Jzn. Drachten 30
4Pieter Eldertszn. Meeter Bolsward 40
5Pieter Sietseszn. Brouwer Heerenveen 50
6Douwe Azn Visser Grou 60
7Anne Tjerkstra Langweer 70
8Gerhard Pietersma Earnewâld 80
9Jappie Meeter Leeuwarden 90
10Ale Zwerver Lemmer 100
11Dirk Jan Reijenga Joure 110
12Ype van der Meulen Woudsend 120
13Lodewijk Eildertszn Meeter Huizum 130
14Auke de Groot Stavoren 140