Sneek wint eerste wedstrijd skūtsjesilen

De eerste wedstrijd van het skūtsjesilen van 63e kampioenschap is gewonnen door de regerend kampioen Sneek. In Grou wist de Sneker Pan in de laatste ronde nog het skūtsje van Joure te passeren en zodoende de winst te pakken. Derde in de wedstrijd op en rond het Pikmeer werd Heerenveen.

De beste start van de wedstrijd was voor het skūtsje van Joure dat meteen een enorme voorsprong nam. Daarachter streden Bolsward, Heerenveen en Sneek om de tweede plaats, waarbij de laatste de winnaar van die strijd werd. Thuisskūtsje Grou kwam er niet aan te pas en werd achtste. In de achterhoede was het de Sśdwesthoek (Stavoren) die een aanvaring had met Leeuwarden en het wedstrijdwater verliet. Na een protest van de Leeuwarders liep het skūtsje 14 strafpunten op.

In de laatste ronde lag Joure in gewonnen positie, maar verzuimde te reageren op acties van Sneek en Heerenveen achter hem. Sneek wist door goed zeilen op het laatste moment Joure nog te achterhalen en als eerste over de finish te gaan. Heerenveen kwam net te kort om Joure ook nog te passeren. Maandag wordt er verder gezeild in De Veenhoop.

Uitslag:

Pos.Schipper Plaats Pt.
1 Douwe Visser Jzn. Sneek 0.9
2 Dirk Jan Reijenga Joure 2
3 Pieter Sietseszn. Brouwer Heerenveen 3
4 Pieter Eldertszn. Meeter Bolsward 4
5 Ale Zwerver Lemmer 5
6 Gerhard Pietersma Earnewāld 6
7 Jitze Mink Drachten 7
8 Douwe Azn Visser Grou 8
9 Albert Visser Jzn. Drachten 9
10 Anne Tjerkstra Langweer 10
11 Jappie Meeter Leeuwarden 11
12 Ype van der Meulen Woudsend 12
13 Lodewijk Eildertszn Meeter Huizum 13
14 Auke de Groot Stavoren 14 Straf