Kesler: "Gelredome van Borsato niet van Vitesse"

Aan het eind van deze week hoopt de Nederlands voetbalbond KNVB een nieuw competitieschema te presenteren. Direct daarna zal er een overleg plaatsvinden tussen het bestuur van de KNVB en tussen de gemeentes en voetbalclubs.

"Zodra dit achter de rug is gaan we met alle partijen om de tafel. Er moet een maximaal aantal knelpunten per club en stad worden afgesproken" aldus Kesler. "Iedere burgemeester zegt blij te zijn met betaald voetbal in zijn gemeente, maar daar merken we in bepaalde gevallen weinig van". Kesler doelt hiermee vooral op de gemeente Edam-Volendam. FC Volendam en de gemeente gaven maar liefst 54 knelpunten door aan de KNVB. De lokale autoriteiten blokkeerden bijvoorbeeld vrijdagen en alle zaterdagen als speeldag, omdat de stad op die dagen al te maken heeft met veel toeristen.

"Wij hebben een uitstekende relatie met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, maar we vinden wel dat zij in overleg met de clubs moeten instemmen met een maximaal aantal knelpunten. Er komen bij ons nu al opmerkingen binnen van gemeenten die in de problemen komen door het groot aantal knelpunten van andere gemeenten." Als de KNVB slaagt in het plan om het aantal knelpunten aan banden te leggen dan zal Arnhem en het Gelredome de meeste problemen krijgen.

Vitesse en het Gelredome gaven aan dat op 45 van de 95 beschikbare plaatsen er niet gevoetbald kan worden in het stadion. De gemeente Arnhem voegde daar nog eens zeventien knelpunten aan toe. "En dan durft meneer Van Amstel, directeur van het Gelredome, nog te zeggen dat ze met ons meedenken", aldus een boze Henk Kesler.

"Ze zijn daar volledig de weg kwijt. Gelredome is door Karel Aalbers ooit bedacht als voetbalstadion, maar dat kun je het met de beste wil van de wereld niet meer noemen. Als je een dermate hoog aantal knelpunten aangeeft ben je niet meer constructief bezig. Gelredome is de thuishaven van Marco Borsato en andere artiesten, niet van Vitesse. Gelredome heeft alle recht om het te doen zoals ze het nu doen, maar op deze manier lijkt het mij verstandiger dat Vitesse elders gaat voetballen."

De directie van de KNVB is bang dat de problemen rond het vaststellen van een competitieprogramma nadelig kan zijn voor de kandidatuur van de organisatie van het WK voetbal van 2018. "Ten tijde van de politiestakingen vorig seizoen werd ik gebeld door mijn collega van de Duitse bond. Hij vroeg me of ik in 2018 het WK zonder politie wilde organiseren. Ik kan me voorstellen dat dit gedoe wederom tot vervelende vragen gaat leiden en dat is nog terecht ook."