Valverde wint eerste etappe

Alejandro Valverde heeft de eerste etappe in de Tour de France gewonnen. Hij pakt daarmee automatisch de eerste gele trui.

Voor het eerst in meer dan 40 jaar begon de Tour de France niet met een proloog maar een gewone etappe. Al snel na de start een ontstond een kopgroep van acht renners die een groot gedeelte van de dag vooruit zou rijden. De kopgroep bestond uit: Voeckler, Lequatre, Augé, Jégou, De La Fuente, Arrieta, Perez en Schröder. De acht kregen een maximale voorsprong van acht minuten.

De renners uit de kopgroep streden onderweg ook om de bolletjestrui. Thomas Voeckler pakte onderweg de meeste puntjes en mag morgen die trui aantrekken. Ondertussen werd ook de eerste uitvaller van deze Tour genoteerd. Hervé Duclos-Lassalle viel bij de bevoorrading en brak zijn pols. Pas na 170 kilometer werden zes van de acht renners ingelopen. Jégou en De La Fuente probeerden het nog wat langer vol te houden maar na 185 kilometer was ook hun avontuur voorbij.

Op negen kilometer van de streep ging Mauricio Soler, winnaar van de bergtrui vorig jaar en klassementsrenner, onderuit. Hij finishte uiteindelijk op meer dan drie minuten. De laatste kilometer liep behoorlijk bergop en Stefan Schumacher was de eerste die een serieuze poging waagde. Die slaagde niet, waarna een ontsnapping van Kim Kirchen wel leek te slagen. Hij werd uiteindelijk in de laatste paar honderd meter alsnog verslagen door Alejandro Valverde.

Uitslag eerste etappe en tevens algemeen klassement:

PlaatsRennerPloegTijd
1Alejandro ValverdeCai4.36.07
2Philippe GilbertFdJ+0,01
3Jérôme PineauBouz.t
4Kim KirchenColz.t
5Riccardo RiccòSdvz.t
6Cadel EvansSilz.t
7Frank SchleckCSCz.t
8Filippo PozzatoLiqz.t
9Oscar FreireRabz.t
10Oscar Perreiro SioCaiz.t
Submitter:  Bron: FOK!sport