[Tour] Kanshebbers en afwezigen

Aanstaande zaterdag start in Brest de 95e editie van de Tour de France. Al ruim voordat de Tour-karavaan de eerste kilometer gereden heeft zijn er al genoeg randzaken de revue gepasseerd. Wat we nog kunnen verwachten in deze editie van de Tour blijft afwachten.

De grootste wielerronde ter wereld begint dit jaar in Brest. Was het voorgaande jaren de gewoonte om met de proloog te beginnen, dit jaar dienen de renners gelijk 197,5 kilometer te koersen om te eindigen in Plumelec. Niet aan de start staat de winnaar van vorig jaar Alberto Contador. De Spanjaard rijdend voor Astana is niet welkom, steker nog, het hele team is niet welkom. Dus ook geen Levi Leipheimer en Andreas Klden. Tom Boonen moet ook verstek laten gaan. Hij werd kort geleden voor de tweede keer met cocanegebruik in verband gebracht en mag van de organisatie van de Ronde van Frankrijk niet starten. Alessandro Petacchi, die andere supersprinter, is absent door een schorsing die de Italiaan kreeg opgelegd door het Internationale Sporttribunaal. De sprinter die in de vorige Tour twee etappes won, Daniele Bennati, moet verstek laten gaan wegens een blessure. Thomas Dekker, kampend met een vormcrisis van formaat, en Robert Gesink, vierde in de Dauphin Libr, zijn voor Nederland de grootste afwezigen.

Rijst de vraag wie er wel mee fietsen. De grootste kandidaat om op de Champs D'lyses gehuldigd te worden is Cadel Evans. De Aussie werd tweede vorig jaar achter winnaar Contador. Alejandro Valverde is in potentie ook een winnaar. De Spanjaard werd in juni nog kampioen van Spanje door voor Oscar Sevilla en Oscar Pereiro Sio (twee outsiders) te finishen. De Italianen Damiano Cunego en Riccardo Ricc zullen mogelijk ook van zich doen spreken. Cunego weet wat het winnen van een grote ronde is (Ronde van Itali) en Ricc presteerde deze lente uitstekend in de Giro d’Italia. Tot slot, Denis Menchov, de Rabo-Rus. In de Vuelta a Espna eindigde hij tweemaal als nummer n in het eindklassement, in Frankrijk kon hij nog geen potten breken (vorige jaar 18e op 18’57”. Wellicht dat dat dit jaar wel mogelijk is, n voordeel heeft Menchov: hij hoeft niet te concurreren met Rasmussen. De Rabobank wil zijn contract graag verlengen, de Tour is een mooie gelegenheid om te bewijzen dat die verlenging terecht is.


De dopingperikelen en alle andere randzaken rondom het wielrennen de laatste jaren hebben de sport uiteraard geen goede publiciteit opgeleverd. Door de heksenjacht en onredelijkheid van diverse anti-dopingorganisaties maar ook de ASO zijn veel prominente renners niet aanwezig in Brest. Het uitsluiten van de complete Astana-equipe en Tom Boonen zonder gegronde reden is uiterst dubieus. Wat er tijdens de aankomende 95e editie allemaal nog boven water komt en of er weer een omvangrijke dopingaffaire zoals vorig jaar met Rasmussen en Alexander Vinokourov komt blijft koffiedik kijken.

Clichmatig is n ding wel zeker:de Tour wacht op niemand.

Submitter:  Bron: FOK!sport