ECA officieel erkend door EU

De European Club Association (ECA) is door de Europese Commissie erkend als werkgeversorganisatie voor voetbalclubs. Hiermee kan de ECA met de Commissie meepraten over de sociale invulling van het voetbal.

De ECA heeft zich tegen de 6+5-regel uitgesproken, waarbij minimaal zes spelers uit eigen jeugd moeten komen. Door deze regel krijg je namelijk veel handel in jeugdspelers. Dit hebben vooral clubs als Bayern München, Ajax, Feyenoord en PSV al ondervonden. Zij verloren hun grootste talenten aan veelal Engelse clubs. Zij ontvingen daar echter niet of nauwelijks een geldbedrag voor.

"De home-grown-regel wordt aangescherpt door de verplichting dat een jeugdspeler zijn eerste contract dient te tekenen bij de club die hem heeft opgeleid," aldus Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van de ECA en Bayern München.

Ook werden de 103 clubs die lid waren van de organisatie bekend gemaakt. Voor Nederland zijn dit Ajax, PSV en AZ. Feyenoord zal er dus de eerste twee jaar niet bij zijn. Er wordt echter wel om de twee jaar het ledenbestand bijgesteld volgens de UEFA-ranking op dat moment.

Rummenigge: "Om de twee jaar wordt het ledenbestand bijgesteld volgens de dan geldende UEFA-ranking."