"Gebrek aan ervaring deed Van Basten de das om"

Het EK zit er op voor Nederland. Tevens nemen 'we' na vier jaar afscheid van bondscoach Marco van Basten. Moeten we daar blij mee zijn of niet, Goal.com laat vier Nederland-volgers aan het woord.

"Van Basten moest het na het tijdperk Advocaat doen met een relatief jonge selectie. Door te zeggen dat er tijdens dit EK pas een kampioenswaardig team moest staan, dekte hij zich enigszins in. Helpen deed het niet: vier jaar lang werd er belabberd gespeeld. Pas op maandag 9 juni jl. werd er door de fans voor het eerst genoten in de nu al historische wedstrijd tegen Italië. Zijn wissels tegen Frankrijk bezorgde Oranje absoluut de zege, waarvoor hulde. In de wedstrijd tegen Rusland werd Van Basten echter op tactisch gebied op z'n plaats gewezen door Hiddink. Het gebrek aan ervaring heet hem dus toch de das om gedaan," is Wout Stravers duidelijk.

André Trompers is het met hem eens. "Van Basten heeft nooit lijn weten te krijgen in het spel van Nederland. Dat er toch goede prestaties konden komen, is te danken aan de exceptionele kwaliteiten van enkele spelers als Sneijder, Robben en Van Persie. Een echt team is het onder Van Basten echter nooit geweest. Kijk maar naar de vele wisselingen voor het eerste duel met Italië. Ik omschrijf het als toevalsvoetbal. Toevalsvoetbal dat het uiteindelijk heeft verloren van het 'beleidsvoetbal' van Guus Hiddink."

Rogier Cuypers is iets milder, maar plaatst toch diverse kanttekeningen. "Marco van Basten heeft door drie groepsduels op Euro 2008 zijn reputatie gered. Ondanks dat hij qua overwinningen de meest succesvolle bondscoach was, staat hij nog steeds te boek als de bondscoach die spelers als Kevin Bobson, Romano Denneboom en Dave van den Bergh liet debuteren. De ervaren jongens (Seedorf, Davids, Van Bommel en tijdelijk Van Nistelrooij) moesten het vaak ontgelden. Toch heeft Van Basten geleerd van zijn (beginners)fouten. Kwam hij eerst autoritair over, zo ging hij later in samenspraak met enkele spelers over op een ander, succesvoller systeem. Ook de manier waarop hij meeleefde tijdens het toernooi daar spraken grote menselijke trekken uit."

Die verbetering ziet ook Stefan Vlieger duidelijk terug. "Marco van Basten heeft vooral in zijn beginperiode teveel fouten gemaakt. Hij heeft spelers opgeroepen die niet in het Nederlands elftal thuishoren en met een aantal spelers kon hij niet goed omgaan (Van Bommel, Van Nistelrooij, Seedorf). Van Basten zette bijna niemand op de goede plaats, waardoor we in vier jaar amper leuke wedstrijden hebben gezien. Dat Italië en Frankrijk werden vernederd, kwam vooral doordat de selectie met het idee kwam om een andere formatie te vormen. Dit EK heeft hij goed gepresteerd, want we kunnen het de bondscoach niet aanrekenen dat de spelers tegen Rusland niet vooruit te branden waren."