[Column] De kater komt altijd later

De kater komt altijd later, wat ook na de wedstrijd tussen Nederland en Rusland (1-3) het geval was. Oranje verloor het duel uiteindelijk in de tweede helft van de verlenging, toen de Russen van Guus Hiddink met twee doelpunten hard toesloegen.

In de groepsfase van het EK voetbal, dat dit jaar in Oostenrijk en Zwitserland wordt gehouden, liet de equipe van Marco van Basten sprankelend voetbal zien. Toch waren de verwachtingen vooraf niet hoog gespannen, omdat Oranje in de zogenaamde Poule des Doods was ingedeeld. Tijdens het toernooi moest de ploeg aantreden tegen wereldkampioen Italië, Frankrijk en Roemenië.

Tijdens de eerste wedstrijd bleek al dat er een ander Nederlands elftal stond, dan tijdens de kwalificaties voor dit mondiale toernooi. Van Basten had op de één of andere manier voor elkaar gekregen dat alle puzzelstukjes ineens in elkaar pasten. De vloeiende combinaties tussen de spelers van Oranje waren een lust voor het oog en ook de gemaakte doelpunten mochten er zeer zeker zijn. Na afloop van de groepsfase had de ploeg van Van Basten negen punten uit drie wedstrijden. Men keek daarom reikhalzend uit naar de naderende kwartfinale tegen Rusland. Ook kreeg de selectie steeds meer Zwitserse fans. Zwitserland was namelijk al uitgeschakeld, waarna de supporters van dat land zich massaal achter Oranje schaarden.

De kwartfinale tegen Rusland bleek een hele bittere pil te zijn. Het spel van het Nederlands elftal was in het begin zenuwachtig, maar veel Nederlanders hielden de hoop dat het wel goed zou komen. Tijdens de wedstrijd tegen de Roemenen was het begin ook niet denderend, dus er waren nog mogelijkheden genoeg. Toch sloeg in het noodlot in de tweede helft toe; de Russen kwamen op voorsprong. Heel Nederland hoopte vurig op een treffer van Oranje, zodat er een verlening zou komen. Ruud van Nistelrooy wist dit te realiseren door te scoren, maar beide teams waren moe gestreden. Toch bleef het spel van de mannen van Rusland goed, die het in de slotfase van de verlenging in doelpunten uitbetaalden. Dit betekende dat het toernooi er voor Oranje op zat.

Inmiddels heeft Edwin van der Sar bekend gemaakt te stoppen als international. Giovanni van Bronckhorst beraadt zich nog en zo zijn er nog wel een aantal spelers die het Oranje-shirt mogelijk niet meer aantrekken. Vanaf 1 juli zal de nieuwe bondscoach, Bert van Marwijk, aan de slag gaan. Hij zal het voor elkaar moeten krijgen om plaatsing voor het WK 2010 te bewerkstelligen.

Veel Nederlanders denken daar echter nog niet aan, maar kijken teleurgesteld terug op het duel van gisteren. Het verlies van Oranje is een hele bittere pil en Hiddink heeft nog maar eens laten zien dat hij het beste in een voetballer naar boven kan halen. Australië en Zuid-Korea gingen Rusland al voor en ook daar heeft hij wonderbaarlijke dingen laten zien. Toch zit half Nederland nog met een kater, die nog wel even aan blijft houden.

Submitter:  Bron: FOK!sport