Uitslag Rusland - Zweden

Rusland heeft als laatste de kwartfinale van het EK behaald. In de beslissende partij waren de mannen van Guus Hiddink met 2-0 te sterk voor Zweden. Rusland neemt het in de kwarfinale op tegen Nederland.

Zweden begon gelijk aanvallend aan de wedstrijd die zij niet hoefden te winnen om de kwartfinale te halen. Het waren echter de Russen, die onder leiding van de nieuwe man Arshavin, de eerste kansen kreeg. Maar de ploeg van Guus Hiddink zocht naar de te moeilijke oplossingen. Door het veelvuldig naar binnen trekken van de vleugelspelers van Rusland creëerden ze een vrij man op het middenveld wat vaak resulteerde in gevaarlijke aanvallen van de Russen. Hierdoor vielen er steeds vaker gaten in de defensie van Zweden.

Zo nam Rusland in het begin van de eerste helft het initiatief over van Zweden wat gelijk resulteerde in een grote kans in de 21e minuut voor Zhirkov maar zijn inzet verdween millimeters naast de paal. Drie minuten later was het dan wel raak. Uit een mooie aanval over de rechterflank wist Pavljoetsjenko de bal knap langs Isaksson te schuiven, 1-0.

Gelijk na dit doelpunt kreeg Henrik Larsson de uitstekende gelegenheid om de stand gelijk te trekken. De 36-jarige aanvaller zag echter zijn kopbal op de lat uiteen spatten. Met de stand van 1-0 zou Zweden uitgeschakeld zijn. Het was te verwachten dat de Zweden de aanval zouden zoeken maar het was Rusland dat ook na de 1-0 de aanval koos.

Door deze aanvallende instelling van Rusland was het wachten op de volgende kansen voor de Russen. De eerste kwam in de 35e minuut op naam van Pavljoetsjenko die de bal na balverlies van Ibrahimovic op de paal schoot. In het slot van de eerste helft probeerde Zweden toch om meer druk op de verdediging van Rusland te zetten. Maar was niet in staat om veel uitgespeelde kansen te creëren.

Na rust ging Zweden door waar het mee geëindigd was in de eerste helft, aanvallen. Het was echter Rusland dat voor de tweede keer het net wist te vinden. Na een slecht genomen vrij trap van Zweden kwam Rusland er razendsnel uit. Na korte passes van Zhirkov en Zyrjanov belande de bal voor de voeten van de spelmaker Arshavin die hem onberispelijk in de hoek schoof, 2-0.

Na het tweede doelpunt zakt Rusland wat in en is het Zweden dat naar de opening zoekt. Met de frisse Kim Källström voor Andersson zocht het nadrukkelijk het doel van Akinfejev op. Maar mede door goed verdedigend werk van onder andere Zhirkov bleef Rusland in deze periode goed staande. Maar ook dankzij het zwakke optreden van onder andere Ljunberg en de licht geblesseerde Ibrahimovic komt Zweden niet tot het aanvalsspel waarmee het won van Griekenland en nipt verloor van Spanje.

Zelfs met de extra aanvallende krachten van Allbäck is het Rusland dat er gevaarlijk uitkomt met Arshavin en Saenko die de bal op de paal en net naast plaatsten. Het was dus eerder wachten op de 3-0 dan op de aansluitingstreffer van Zweden. Het einde van de wedstrijd werd nog erg fel met charges van Svensson en Mellberg, die eigenlijk geel verdienden maar niet werden bestraft door de inconsequent fluitende Frank de Bleeckere.

Het enige wat Rusland zichzelf kan aanrekenen na de de overwinning op Zweden zijn het aantal kansen dat het niet benutte in de tweede helft. Als Rusland wat beter was in de afronding, had onder andere Arshavin de score veel hoger kunnen laten uitvallen.

Karakteristieken

Rusland - Zweden 2-0
24’ Pavljoetsjenko 1-0
50’ Arshavin 2-0

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Frank De Bleeckere
Stadion: Tivoli Neu, Innsbruck
Gele kaart: Anyukov, Arshavin, Kolodin (Rusland), Isaksson, Elmander (Zweden)

Opstellingen

Rusland: Akinfejev, Anyukov, Ignasjevitsj, Kolodin, Zhirkov, Zyrjanov, Semak, Semsjov, Biljaletdinov (Saenko/65), Pavljoetsjenko (Bystrov/89) en Arshavin.

Zweden: Isaksson, Stoor, Mellberg, Hansson, M.Nilsson (Allbäck/78), Elmander, D.Andersson (Källström/55), A.Svensson, Ljungberg, Larsson en Ibrahimovic.

Submitter:  Bron: FOK!Sport