Rechter: Van der Geest naar Spelen

De rechter heeft bepaald dat judoka Dennis van der Geest naar de Olympische Spelen mag. Er was geen aanleiding om het besluit van de Judobond Nederland de judoka voor te dragen aan NOC*NSF als deelnemer, in te trekken of naast zich neer te leggen.

Judoka Grim Vuijsters had een kort geding aangespannen omdat hij vond dat niet Van der Geest, maar hijzelf naar de Spelen in Beijing moest worden gestuurd. Hij was van mening dat de Judobond hem niet duidelijk had gemaakt dat hij niet naar de OS mocht en dat zou in strijd zijn met fundamentele rechtsbeginselen en dus onrechtmatig zijn.

De rechter oordeelde dat de Judobond zich aan alle regels heeft gehouden, en het feit dat Vuijsters aan het begin van dit jaar aanmerkelijk beter presteerde op diverse toernooien dan Van der Geest, maakt volgens de rechter niets uit. Op dat moment kon Vuijsters al niet meer worden toegelaten tot het olympisch kwalificatietraject volgens de regels. Dat was alleen mogelijk bij een tussentijdse evaluatie van de Judobond in oktober 2007. De technische staf heeft toen echter besloten Van der Geest in dat kwalificatietraject te laten, omdat hij het meeste kans maakt op een medaille.

De regeling zoals de Judobond die hanteert is volgens de rechter niet onredelijk, "omdat zij geacht moet worden de strekking te hanteren die voor uitzending naar de Olympische Spelen in aanmerking komen gedurende langere tijd de mogelijkheid te bieden om zich voor te bereiden, zonder dat hun positie wordt bedreigd."