Bergkamp wil weer op het veld staan

Dennis Bergkamp hing in 2006 zijn kicksen definitief aan de wilgen, maar hij is nooit helemaal van het voetbalveld weggeweest. Af en toe gaf de voormalig speler van Arsenal en Ajax een training aan het team van zijn zoontje.

Verder wilde Bergkamp niets met het voetbal te maken hebben. Ook niet voor Arsenal, waar hij meer dan tien jaar een fenomenaal speler was. De Nederlander had even genoeg van het leven van een wereldster. "Wat ik heb gedaan? Niet veel eigenlijk. Tijd besteden aan mijn gezin. Genieten van mijn vrije tijd, dingen doen die ik leuk vind. Eigenlijk zijn die twee jaar snel voorbij gegaan."

Toch keerde Bergkamp woensdag weer terug in de schijnwerpers. Toen was hij namelijk in Zeist voor de kennismakingsbijeenkomst voor de cursus betaald voetbal. Alle aandacht ging vanzelfsprekend naar de voormalig profvoetballer uit. "Daar zag ik wel even tegenop, ja."

Volgend seizoen zal Bergkamp stage gaan lopen bij zijn oude liefde Ajax en alle fijne kneepjes van het vak van Marco van Basten gaan leren. "Ik ben student. Misschien wil ik wel coach worden, zeker is het nog niet. Eerlijk gezegd heeft Phillip Cocu me overgehaald naar de cursus te gaan. Dat zetje had ik kennelijk even nodig," relativeerde hij.

Toch zit er volgens de voormalig Gunner ook een andere gedachte achter. "Ik wil weer op het veld staan. Dat is het eigenlijk. Ik mis de spanning, de kleedkamer. Het betrokken zijn bij een team. Als 39-jarige is het natuurlijk wat lastig om weer op niveau te gaan spelen. Dit is een mooi alternatief," aldus Bergkamp, die in Engeland als manager aan de slag kon gaan. "Dat zag ik niet zo zitten. Het is nog iets anders dan hoofdcoach. Je bent dan meteen overal voor verantwoordelijk. Weer dag en nacht alleen voetbal, hotel in hotel uit. Dat is niet waar ik op uit ben."

Bergkamp zal met veel plezier aan de cursus gaan beginnen. "Wat je ook doet, je hebt een diploma nodig. Ik weet heel veel van voetbal, maar er zijn ook veel dingen die ik niet weet van voetbal. Ik ben leergierig. Ik heb vaak een voorbereiding gedaan, maar welke gedachte er achter zit weet ik niet. Daar hoop ik hier nu achter te komen."