[Special] De drie van AC Milan

De drie van AC Milan; Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Marco van Basten. Alle drie Nederlander, alle drie ex-ploeggenoot en alle drie grote taken als trainer op zich genomen zonder enige ervaring.

Ruud Gullit

Ruud Gullit vertrok na acht jaar spelen in Italië naar Engeland om daar zijn geluk te beproeven bij Chelsea. Na één jaar werd Gullit gevraagd om Glenn Hoddle op te volgen als trainer van Chelsea. Zonder enige ervaring in het trainersvak, nam Gullit dit aanbod aan en was de eerste twee seizoenen speler/coach bij de club uit Londen. In zijn eerste seizoen pakt hij meteen als eerste buitenlander de FA Cup. Ook was dit de eerste grote prijs voor Chelsea sinds 1970. Het seizoen daarop, terwijl Chelsea knap tweede stond in de competitie en doorgedrongen was tot de kwartfinales van allebei de Engelse bekers, werd Gullit tot ieders verbazing ontslagen. Als reden gaf het bestuur een conflict over het salaris van de Nederlander, maar De zwarte Tulp ontkende dit.

In de zomer van 1998 pakte Gullit een nieuw avontuur als trainer op, ditmaal bij Newcastle United. In het eerste seizoen boekte hij goede resultaten, met het bereiken van de FA Cup finale als hoogtepunt. Het seizoen daarop verliep minder soepel voor Gullit. De trainer raakte in conflict met clubicoon Alan Shearer en aanvoerder Robert Lee en Gullit stapte daarom na vijf wedstrijden al op bij de Engelse club. De jaren daarop bleef het stil rond de trainerscarrière van Gullit. Pas in 2003 duikt de ex-international weer op. Tot 2004 stond hij aan het roer bij Jong Oranje. Niet lang daarna tekende Gullit een contract bij zijn oude club Feyenoord. Als speler pakte Gullit de dubbel, als trainer had hij duidelijk minder succes. De Rotterdammers eindigden onder zijn leiding op een teleurstellende vierde plek en Gullit neemt na één jaar al afscheid van de Stadionclub. Opnieuw is het vervolgens lange tijd stil rond Gullit. In november 2007 klopte het ambitieuze Los Angeles Galaxy, de club die op dat moment David Beckham wist te strikken, aan bij de Nederlander. De Amerikaanse club wilde een grote naam als trainer. Op dit moment staat Gullit met zijn club met elf punten uit acht wedstrijden op een knappe tweede plaats, één punt achter lijstaanvoerder Colorado Rapids.

Frank Rijkaard

De trainersloopbaan van Frank Rijkaard begon bij het Nederlands elftal. Daar werd hij na zijn spelerscarriére assistent-trainer onder Guus Hiddink. In de aanloop naar Euro 2000 werd Rijkaard tot ieders verbazing benoemd tot opvolger van Hiddink. Het begin verliep moeizaam, slechts enkele oefenwedstrijden werden gewonnen. Naarmate het Europees kampioenschap in de buurt kwam, begon Oranje steeds beter te spelen onder leiding van Rijkaard. Tijdens het Europees kampioenschap liet Rijkaard van zich spreken en behaalde met overtuigend, tactisch verzorgd spel zelfs de halve finales. Uiteindelijk was Italië daarin te sterk en nam Rijkaard met dit sterke resultaat afscheid van Oranje.

Sparta was de volgende uitdaging van Rijkaard. In 2001 tekende hij een contract voor twee jaar bij de club uit Rotterdam. Deze uitdaging draaide, ondanks de komst van spelers als Tom Sier, Aron Winter en Regi Blinker, uiteindelijk uit op een catastrofe. Sparta eindigde op een bedroevende zeventiende plaats en degradeerde zelfs via de nacompetitie. Na dit rampseizoen leverde Rijkaard zijn contract in.

Na dit korte avontuur werd Rijkaard in het begin van het seizoen 2003/04 aangesteld als trainer van FC Barcelona. Het eerste seizoen eindigde Rijkaard op een tweede plaats, het jaar daarop werd hij kampioen. Het seizoen 2005/06 werd het succesvolste jaar tot nu toe van Rijkaard. Hij wist Real Madrid in haar eigen stadion met 3-0 te verslaan, werd opnieuw kampioen van Spanje en won de Spaanse Supercup. Ook wist Rijkaard de Champions League te winnen door Arsenal in de finale met 2-1 over de knie te krijgen. Na dit jaar werden de prestaties van FC Barcelona minder. Uiteindelijk nam hij afgelopen seizoen, na twee jaar geen prijs meer gepakt te hebben, afscheid en wordt hij volgend seizoen opgevolgd door clubicoon Josep Guardiola.

Marco van Basten

Een ernstige enkelblessure maakte al vroeg een eind aan de imposante carrière als speler. Marco van Basten werd vervolgens jeugdtrainer bij zijn club Ajax. In 2004 werd hij verrassend aangesteld als bondscoach van het Nederlands Elftal. Samen met John van 't Schip, Stanley Menzo en Rob Witschge ging van Basten op weg naar het eerste doel, het WK 2006. Van Basten brak meteen al een record van Rinus Michels, door maar liefst zestien interlands op rij ongeslagen te blijven. Michels kwam tot negen interlands op rij. Mede door dit resultaat, plaatste Oranje zich snel voor het wereldkampioenschap dat in Duitsland gehouden werd. Op 12 november 2005 kwam er een eind aan de ongeslagen reeks van Nederland, Italië was in een oefeninterland met 1-3 te sterk. Tijdens het WK werden, ondanks de hoge verwachtingen van Oranje, uiteindelijk maar de achtste finales gehaald. Portugal was in een wedstrijd waar maar liefst zestien gele kaarten en vier rode kaarten vielen te sterk.

Eind 2007 gaf Van Basten aan na het Europees kampioenschap van 2008 op te stappen als bondscoach. Ook assistent John van 't Schip zal dan opstappen. Op 22 februari 2008 werd door Ajax bekendgemaakt dat Van Basten met ingang van volgend seizoen de nieuwe hoofdcoach wordt van de Amsterdammers. Samen met John van 't Schip en Rob Witschge tekende San Marco een contract voor vier jaar, maar voordat het trio bij Ajax aan de slag kan gaan, wacht in juni het Europees kampioenschap nog.....