[Special] De beerput die PSV heet

Wie had verwacht dat er zo'n grote beerput zou worden opengetrokken na het spraakmakende interview met Heurelho Gomes in Voetbal International? Een interne machtstrijd blijkt nu al al enige tijd aan de gang te zijn in het normaal gesproken rustige Eindhoven. Het laatste slachtoffer in deze zaak is Stan Valckx, die zich achter de mening van Gomes schaart.

Het interview met Gomes werd door velen van te voren afgedaan als een poging om weg te komen bij PSV. Interim-trainer Sef Vergoossen, die inmiddels bekend staat als 'campingvriend' van directeur Jan Reker, deed het interview zelfs af als de 'lach-of- ik-schiet-show'. Achteraf blijkt dat Gomes duidelijk doorhad dat er onder De Herdgang een bom lag te wachten op zijn aanstaande explosie.

Alles lijkt te draaien om Vlado Lemic, contactpersoon voor een aantal PSV-spelers en iemand met een zeer goed en wijdvertakt netwerk. Lemic kwam bij PSV binnen na zijn hulp bij de transfer van Mateja Ke¸man en bleef daarna hangen in Eindhoven. Oud-PSV-trainer Guus Hiddink kon het altijd prima vinden met Lemic, maar sinds het vertrek van de oud-bondscoach zijn de meningen over Lemic verdeeld.

De Serviër is volgens de FIFA officieel geen zaakwaarnemer. Wel heeft Lemic een adviserende rol, hij wordt door een aantal PSV'ers genoemd als een internationaal strateeg, iemand die partijen bij elkaar kan brengen. Mede door Lemic zijn inbreng bij Chelsea kon PSV verdediger Alex een aantal jaren in Eindhoven houden.

Een ander deel van PSV beticht Lemic van maffiapraktijken. Lemic zou zich altijd naar buiten uitgeven als spelersmakelaar voor PSV en was op die manier van de partij bij een groot aantal transfers. Ook ergeren een aantal PSV'ers zich aan het feit dat Lemic als enige buitenstaander toegang heeft tot het spelershome.

Lemic is inmiddels de toegang tot Eindhoven ontzegd, tot ontevredenheid van oud-voorzitter Harry van Raaij. "Ik heb nooit veel contact gehad met Lemic. Dat liep via Guus Hiddink en Frank Arnesen, naar alle tevredenheid. Je moet zulke mensen natuurlijk niet te veel invloed op je beleid laten hebben. Als veel belangrijke spelers aan één man zijn verbonden, moet je daarmee zorgvuldig omgaan. Aan de andere kant heb je mannen als Lemic nodig. Ze hebben een belangrijk netwerk. Je moet ermee leren leven."

Ondertussen heeft technisch manager Stan Valckx het vertrouwen opgezegd in algemeen directeur Jan Reker. Valckx verklaart het eens te zijn met de mening die Gomes ventileerde in Voetbal International. Volgens Valckx begeeft Reker zich te vaak op zijn terrein en handelt daarnaast veel te solistisch. Jan Reker verwijt op zijn beurt Valckx dat hij te nauwe banden onderhoudt met Lemic. Stan Valckx heeft nog een contract tot 2010, maar verwacht wordt dat Valckx Eindhoven zal gaan verlaten.

De positie van Jan Reker lijkt tenslotte ook ter discussie te staan. Tijdens zijn eerste seizoen bij PSV maakte de Eindhovenaar er een waar foutenfestival van. Zijn grootste fout maakte hij omtrent de vervanging van Ronald Koeman. Reker dacht dat hij Martin Jol al in de zak en deed het voorkomen in de media dat PSV op korte termijn een nieuwe trainer zou hebben. Niets was minder waar. Jol wilde uiteindelijk niet en de tweede keus Fred Rutten had geen zin. Uiteindelijk toverde Reker de constructie Wouters-Vergoossen-Stevens uit de hoge hoed, tot ontvredenheid van een aantal PSV-spelers.

De enige reden waarom Reker nog op zijn plek zit, is de onvoorwaardelijke steun van de raad van commissarissen. Een aantal PSV'ers ziet echter liever Reker vertrekken dan Stan Valckx of publiekslieveling Gomes.

Submitter:  Bron: FOK!sport