Vuijsters nooit in beeld voor Peking

Judoka Grim Vuijsters is nooit kandidaat geweest voor een ticket voor Olympische Spelen. Dat ticket ging gisteren naar Dennis van der Geest.

Dit heeft de technische staf van de Judobond Nederland vandaag gemeld. Vuijsters presteerde de afgelopen maanden beter, maar Van der Geest genoot een beschermde status. "Vuijsters heeft van ons een kans op de grote toernooien gekregen om zich te ontwikkelen. In die fase zit hij. Meer was in principe voor hem niet haalbaar", zei bondscoach Maarten Arens. "Nu niet."

Van der Geest, die sinds zijn wereldtitel in 2005 geen spraakmakende resultaten meer boekte, moet op één van de komende wereldbekerwedstrijden wel laten ziet weer fit te zijn na lang blessureleed. Nu is hij dat nog niet en om die reden krijgt Vuijsters de voorkeur op het komende EK.

Cor van der Geest, vader van Dennis en voorzitter van de technische staf van de JBN, legde uitgebreid de regels uit. "Transparantie en openheid hebben bij mij altijd voorop gestaan. Ik vind het triest dat daar nu ineens aan wordt getwijfeld. De kwalificatieregels zijn altijd duidelijk geweest, bij alle coaches en judoka's. Wij hebben daar ook nooit een vraag over gehad, van wie dan ook." Verder vroeg Van der Geest aandacht voor de successen van bondscoach Maarten Arens. "Onder zijn leiding zijn drie wereldkampioenen voortgekomen. Guillaume Elmont, Dennis van der Geest en Ruben Houkes. In al die jaren daarvoor kenden wij bij de mannen maar twee wereldkampioenen, Anton Geesink en Wim Ruska. Ik denk daarom dat er best wat meer vertrouwen in zijn expertise mag zijn."

Vuijsters heeft al aangekondigd de beslissing aan te vechten en heeft inmiddels de vakorganisatie NL Sporter ingeschakeld. "In zijn geval had ik dat misschien ook wel gedaan", zei Arens. Een gang naar de rechter valt niet uit te sluiten. "Dat is een recht voor iedereen", aldus Van der Geest. "Maar goed ook."