[EK zwemmen] Estafetteteams door

Naast dat er natuurlijk individuele nummers worden gezwommen in Eindhoven, zijn ook de heren en dames estafette-teams van de partij. Beide Nederlandse ploegen hebben zich weten te plaatsen voor de 4x100 meter vrij.

Het Nederlandse dames-viertal bestaande uit Femke Heemskerk, Hinkelien Schreuder, Chantal Groot, Ranomi Kromowidjojo kwamen tot 3.37,68. Deze tijd bleek later de snelste tijd te zijn. In de eindstrijd zullen Marleen Velduis en Inge Dekker de plaats van Groot en Schreuder innemen. De vrouwen gelden door de afwezigheid van titelverdediger Duitsland als titelfavoriet.

Jacco Verhaeren was onder de indruk van de tijden die Heemskerk en Kromowidjojo wisten te zwemmen. Heemskerk wist als startzwemster een nieuw persoonlijk record te zwemmen met 54,68. Kromowidjojo wist een snelle splittijd te realiseren 53,66. "Het is heel bijzonder wat zij hebben laten zien", aldus Verhaeren. [i]"Maar dat zullen we ook wel nodig hebben om straks over een paar maanden iets neer te kunnen zetten op de 4x100 vrij."

Ook de mannen moesten starten in de series van de 4x100 meter. Bas van Velthoven, Mitja Zastrow, Stefan Oosting en Robert Lijesen wisten in 3.17,80 te finishen. Pieter van den Hoogenband zal dinsdagavond de plaats innemen van Oosting, die in de series de langzaamste was.