UCI zet renners en ploegen onder druk

We schrijven weer een nieuw hoofdstuk in de vete tussen de internationale wielerbond, UCI, en de Amaury Sport Organisation (ASO). Nu heeft Pat McQuaid, voorzitter van de UCI, alle renners een mail gestuurd, waarin hij hen wijst op de consequenties die een start in Parijs-Nice kan hebben. Deze wedstrijd is volgens de wielrenunie geen officiële wielerkoers, nu deze niet op de internationale kalender is geplaatst.

De coureurs wordt in de mail, bij deelname aan de koers naar de zon, een schorsing van zes maanden in het verschiet gesteld. Bovendien riskeren de renners, die zondag aan het vertrek staan, een geldboete van 10.000 Zwitserse francs, puntenaftrek en een startverbod voor het WK en andere wielerevenementen.

Maar ook de ploegen die in Parijs-Nice starten spelen met vuur, volgens McQuaid, aangezien ze daardoor kunnen rekenen op het intrekken van de ProTour-licentie, een boete van 10.000 Zwitserse francs en het opschorten voor onbepaalde tijd van de UCI-inschrijving.

De wielerploegen hebben reeds laten weten zéér ontstemd te zijn over de 'dreigmail' van de UCI. "De UCI maakt een zeer ernstige vergissing. We komen met een antwoord", liet Eric Boyer, voorzitter van de AIGCP (de internationale vereniging van ploegen), in een eerste reactie weten. Een eenduidig signaal van de wielerformaties zou wel eens een eerste aanzet kunnen zijn tot een oplossing, of in ieder geval een staakt-het-vuren, in het conflict. Want ligt de eigenlijke macht immers niet bij de renners?