Gilbert wint Omloop Het Volk

Philippe Gilbert is er in geslaagd om de Omloop Het Volk op zijn naam te schrijven. De renner van Française des Jeux was met afstand de beste renner tijdens de eerste wielerklassieker van het nieuwe seizoen. Het is voor de Waal de tweede keer dat hij deze ronde op zijn naam schrijft.

De Omloop Het Volk stond lang in het teken van een kopgroep van zes personen. Met nog vijftig kilometer voor de boeg hadden zij nog zes minuten voorsprong. De formatie van Quick-Step was inmiddels begonnen met het verkleinen van de achterstand en reed vooraan in het peloton. De eerste aanval werd door Stijn Devolder geplaatst, maar hij hield zich na de klim rustig. Hij moest namelijk wachten op ploeggenoten, maar die kwamen niet. Kort daarna besloot Gilbert op avontuur te gaan en al snel bleek dat hij niet van plan was om deze aanval te staken.

Fabian Cancellara was de eerste renner die Devolder wist te achterhalen en zorgde er ook voor dat een groepje renners de achtervolging op Gilbert inzette. Tot dit gezelschap behoorde onder andere Nick Nuyens, Leif Hoste, Nicolas Jalabert en Thor Hushovd.

Twintig kilometer voor het einde passeerde Gilbert de laatste twee koplopers en had bovendien een voorsprong van meer dan een minuut op de groep met Cancellara. Quick-Step was inmiddels van het toneel verdwenen, maar de Waal ging volle bak verder. Uiteindelijk was hij ook degene die als eerste over de finish reed. De beste Nederlander was Maarten Tjallingii. Hij had vier minuten achterstand op de winnaar en wist het peloton nog achter zich te houden. Tom Boonen en Paolo Bettini kwamen zes minuten na de binnenkomst van Gilbert over de finish.