[AO] Federer door het oog van de naald

Roger Federer heeft met veel pijn en moeite de vierde ronde bereikt van de Australian Open. De nummer één van de wereld had 4,5 uur nodig om zich in vijf sets te ontdoen van Janko Tipsarevic: 6-7 (5), 7-6 (1), 5-7, 6-1, 10-8.

De Zwitserse titelverdediger had voor aanvang van de confrontatie tegen de Serviër slechts zes games verloren en liet zien weer prima in vorm te zijn, maar tegen de 23-jarige Tipsarevic moest de drievoudig winnaar van de Australische tenniskampioenschappen alle zeilen bijzetten.

In de tweede ontmoeting tussen de tennissers werden de eerste twee sets beslist via een tiebreak. De eerste set ging verrassend naar Tipsarevic, maar Federer bracht de set daarna de stand weer in evenwicht. Bij een 5-5 stand in de derde set wist de Serviër verrassend de service van de titelverdediger te breken, waarna hij zelf de set naar zich toetrok: 7-5.

In de vierde set gaf de FedExpress extra gas en stoomde eenvoudig door naar een 6-1 setwinst. Een vijfde set moest de beslissing brengen in deze derde rondepartij. Hierin gaven beide spelers elkaar geen duimbreed toe; Federer serveerde uitstekend en hield eenvoudig zijn servicegames en Tipsarevic wist twee breakkansen weg te werken. In de zeventiende game wist de Zwitser alsnog het verzet te breken van Tipsarevic. Federer kwam terug van een 40-0 achterstand op de service van de Serviër en wist de game met een paar fraaie punten naar zich toe te trekken. Met de break als feit serveerde de nummer één van de wereld eenvoudig naar de winst: 10-8.

In de vierde ronde neemt Federer het op tegen Tomas Berdych. De Tsjech versloeg Juan Monaco in vier sets: 3-6 6-3 7-6 6-2.