Benjamin van het toernooi pakt koppositie Corus

Magnus Carlsen, met zijn 17 jaren oud de jongste deelnemer, mag zich vanaf vandaag alleen koploper noemen van het Corus-schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Terwijl Levon Aronian verloor en Teymour Radjabov zijn partij in een remise zag eindigen, pakte Carlsen het volle punt. Onze landgenoot Loek van Wely speelde remise.

Carlsen trof in de zesde ronde Judit Polgar. De Hongaarse ging in de opening al verkeerd van start. Hier wist Carlsen optimaal van te profiteren. Polgar kreeg naarmate de wedstrijd vorderde nog wel kansen op een beter resultaat, maar wist deze niet te benutten. Het eindspel dat tenslotte overbleef, was een prooi voor Carlsen.

Door deze overwinning staat de Noor nu alleen aan kop, tot verbazing van hemzelf. "Ik moet het doel waar ik naar streef misschien gaan bijstellen. Ik heb nu al plus drie. Ik speel hier weliswaar geen perfect schaak, maar het komt wel aardig in de buurt." Ook over de pas overleden schaaklegende Bobby Fisher had hij een mening: "Wat ik in hem bewonder, is het gave schaak waar hij vaak mee won, simpel en gericht. Zo wil ik ook schaken."

Aronian en Radjabov, tot gisteren nog mede koploper, wisten hun partijen niet in winst om te zetten. Radjabov nam snel het remise-aanbod aan van Michael Adams, terwijl Aronian het erg moeilijk had tegen oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik. In een toreneindspel met twee pionnen minder, leek Aronian op een remise af te stevenen, maar Kramnik liet dit niet gebeuren. Na 110 zetten was de winst voor Kramnik een feit. Door dit resultaat stijgt Kramnik naar een gedeelde tweede plek die de Rus deelt met Radjabov, op een half punt achterstand van Carlsen.

Onze landgenoot Loek van Wely moest vandaag opdraven tegen de altijd lastig bespeelbare Boris Gelfand. Van Wely had niet zijn dag, maar wist er wel een remise uit te slepen. "Ik was niet op dreef. Iedereen heeft recht op een baaldag, vind ik", aldus Van Wely.

Oud-wereldkampioen Veselin Topalov heeft de smaak weer te pakken. Na zijn winstpartij van gisteren, won hij vandaag ook zijn partij. Peter Leko was ditmaal zijn slachtoffer. De regerend wereldkampioen Viswanathan Anand raakt nog steeds niet op dreef. Tegen Vasyl Ivantsjoek, die tot nu toe al zijn partijen in remise zag eindigen, lukte het ook weer niet om de volle winst te pakken. Andermaal was remise het resultaat. Daardoor blijft Anand onderin het klassement hangen.