Eerste verlies Van Wely in Corus-Toernooi

Na de rustdag van gisteren, werd er vandaag weer geschaakt in Wijk aan Zee. Tijdens de vijfde ronde van het Corus-schaaktoernooi ging Loek van Wely onderuit. Sjachriar Mamedjarov was te sterk voor onze landgenoot. Ook kwam er na de vijfde ronde een derde koploper bij.

Van Wely speelde in het begin van de partij erg agressief. Dit kostte hem uiteindelijk de wedstrijd. "Ik wilde het zo principieel mogelijk aanpakken en zocht de verwikkelingen op. Ik stak er te veel tijd in en deed het met 32 ..Dh4 fout. 32 ..Dg6 was speelbaar", aldus een teleurgestelde Van Wely.

Aronian speelde met wit gelijk tegen Viswanathan Anand. De Indische wereldkampioen, voor wie het toernooi nog altijd niet wil vlotten, was ook vandaag niet in goede doen. Al na 20 zetten nam hij genoegen met het remise-aanbod van Aronian. Op de vraag of de rustdag van gisteren niet lang genoeg was, antwoordde Anand: "Ach, op mijn leeftijd is er nooit rust genoeg."

De andere koploper, de 17-jarige Magnus Carlsen, speelde ook remise tegen Vassili Ivantsjoek. Volgens ingewijden heeft Ivantsjoek goede vrienden in de omgeving van Wijk aan Zee. Dit kan een aanwijzing zijn waarom "Tsjoek" zijn vijfde opeenvolgende remise liet aantekenen.

Teymour Radjabov mag zich vanaf vandaag ook koploper noemen. Radjabov wist zijn partij te winnen, waardoor hij samen met Aronian en Carlsen na de vijfde ronde de lijst aanvoert. Zijn opponent Pavel Eljanov was niet opgewassen tegen de goed opgezette strategie van Radjabov.

Oud-wereldkampioen Veselin Topalov weet weer wat winnen is. De rustdag heeft de Bulgaar kennelijk goed gedaan. Hij profiteerde met wit optimaal van de fouten die zijn opponent maakte. Desondanks was Topalov niet tevreden. "Boris had zijn dag niet. In een Russisch variantje liet hij zijn dame vangen. Voor die paar goede zetten van mij hoefde je geen genie te zijn." De andere oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik speelde gelijk tegen de Engelsman Michael Adams en blijft door dit resultaat net een half punt achter de koplopers.