Schaatsers: "Koud in Thialf"

Als je aan een ijs denkt, dan denk je vaak ook direct aan kou. Voor buitenstaanders lijkt het dan ook vreemd dat de Nederlandse schaatsers klagen over de lage temperaturen in Thialf Heerenveen. De temperatuur ligt in de schaatshal momenteel net iets boven het vriespunt en dat is te laag.

De schaatsers trainen de komende dagen in Thialf voor het WK Sprint dat het komend weekend zal worden verreden. Volgens de schaatsers kunnen ze niet fatsoenlijk trainen onder de huidige omstandigheden. "Na één sprintje moet ik van het ijs af om me op te warmen. Ik schaam me bijna tegenover de buitenlandse schaatsers vanwege de slechte omstandigheden," aldus de trainende Simon Kuipers.

De oorzaak voor de plotselinge temperatuurverlaging zijn installatiewerkzaamheden aan apparatuur waarmee het klimaat in Thialf beter beheerst moet gaan worden. Door de nieuwe apparatuur moet de luchtvochtigheid afnemen en zouden er snellere tijden gerealiseerd kunnen gaan worden. "Hoe droger de lucht, des te sneller een schaatser gaat. Een baanrecord moet er inzitten," zo verklaart ijsmeester Beert Boomsma. "Deze klimaatbeheersing van 650.000 euro hebben we op verzoek van de Nederlandse topschaatsers aangeschaft. We proberen voor hen optimale faciliteiten te creëren."