Van Wely stunt tijdens Corus-toernooi

Loek van Wely heeft zijn eerste overwinning binnen tijdens het Corus-schaaktoernooi in Wijk aan Zee. De Nederlander was in de vierde ronde te sterk voor de ex-wereldkampioen Veseline Topalov.

Topalovs opbouw bracht hem gelijk al in ernstige problemen. Hier wist Van Wely optimaal van te profiteren. Uiteindelijk kon Topalov zich nog wat herpakken, maar Van Wely pakte uiteindelijk toch de volle buit. Onze landgenoot was duidelijk opgelucht na de zwaarbevochten zege op Topalov: Oef, het is gelukt. De frustrerende remises uit de vorige ronden waren aan me gaan knagen", aldus een zeer tevreden Van Wely. Door deze overwinning stijgt hij naar een gedeelde derde plaats.

Ook waren er winstpartijen voor Vladimir Kramnik en Judith Polgar. Kramnik versloeg redelijk gemakkelijk Pavel Eljanov en Polgar versloeg met zwart de altijd lastige schaker Boris Gelfand. Het tweetal komen door deze overwinningen net als Van Wely op een gedeelde derde plaats. De vierde speler die daar ook staat is Teyour Radjabov. De Azeri speelde remise tegen zijn landgenoot Sjachriar Mamedjarov.

Voor Viswanathan Anand wil het toernooi maar niet op gang komen. Ook vandaag wist de Indische wereldkampioen zijn partij niet in winst om te zetten. Michael Adams wist Anand op een remise te houden.

De wedstrijd van de dag ging tussen de twee koplopers, de 17-jarige Noor Magnus Carlsen en de Armeen Levon Aronian. Carlsen maakte het zichzelf in de begin van de partij onnodig lastig, maar wist zich te herpakken omdat Aronian ook fouten ging maken. Deze fouten kon Carlsen niet beantwoorden en daardoor eindigde de partij in een remise. Door dit resultaat blijven de twee nog steeds koploper.