ARD: 'Raborenners waren klant bij bloedbank

Duitsland is opnieuw in de ban van doping. De Duitse televisiezender ARD beweert namelijk te beschikken over informatie dat een dertigtal atleten, waaronder Denis Menchov en diens oud-ploeggenoten Michael Rasmussen én Michael Boogerd, klant waren van een Weense bloedbank. Ook de Oostenrijker Georg Totschnig, die eind 2006 zijn carrière afsloot bij Gerolsteiner, zit in het beklaagdenbankje.

Van de dertig sporters die, volgens het ARD, mogelijkerwijs een bloedtransfusie hebben ondergaan bij de Oostenrijkse bloedbank, zou tweederde meerderheid de Duitse nationaliteit hebben. Naast wielrenners zouden ook biatleten en langlaufers, die 'tot de wereldtop behoren', wel eens over de vloer zijn geweest. Saillant detail is dat enkel de cyclisten met naam en toenaam in het desbetreffende artikel worden genoemd.

Het zou gaan om het lab Humanplasma. Tegen dat lab lopen momenteel twee onderzoeken; zowel van het parket van Wenen als het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken en Douane. Het gerecht kwam het lab op het spoor dankzij Dick Pound, de toenmalig directeur van het Wereldantidopingagentschap (WADA).

Hij schreef op 23 november jongstleden een alarmerende brief over Humanplasma naar de Oostenrijkse staatssecretaris van Sport over het lab, waardoor het balletje ging rolllen. "Er zijn goeie redenen om aan te nemen dat deze organisatie atleten bijstaat om zich met bloed te doperen", had Pound toen gezegd.

Update 1
Ondertussen heeft de Rabobank een verklaring doen uitgaan. Henri van der Aat, interim-directeur van de Rabo Wielerploegen, toonde zich, vanuit stage in het Zuid-Spaanse stadje Mojacar, niet onder de indruk van de geruchten over bloeddoping bij de oud-Raborenners Boogerd en Rasmussen en de nog wel voor de ploeg actieve Menchov. "Er doen veel geruchten de ronde. De wielerwereld staat bol van het moddergooien."

Update 2
Ook de directeur van Humanplasma, Lothar Baumgartner, verwijst het verhaal van het ARD naar het rijk der fabelen. "Bloeddoping is hier niet mogelijk. Ons bedrijf beschikt niet over de juiste apparatuur om plasma van bloedcellen te scheiden, waardoor transfusies ook niet kunnen plaatsvinden", wist het Oostenrijkse dagblad Der Kurier eerder op te tekenen uit de mond van Baumgartner.