Baas scheidsrechters baalt

De baas van de scheidsrechters in het betaalde voetbal, Jaap Uilenberg, heeft gezegd dat hij geen enkel begrip heeft voor de wantoestanden van afgelopen weekeinde tijdens en na een groot aantal eredivisiewedstrijden.

"Het was heel extreem en heel vervelend allemaal. Het komt niet vaak voor dat er zo veel incidenten tegelijk gebeuren. Dat kan niet en dat mag niet. Hier zit niemand op te wachten," aldus Uilenberg die toegaf dat zijn arbiters een aantal 'arbitrale missers' hadden begaan. "Maar het gebrek aan onderling respect bij trainers, spelers en scheidsrechter viel ook heel nadrukkelijk op. Het publiek heeft slechte voorbeelden te zien gekregen." Hij zegt dan ook dat arbiters niet zullen worden geschorst.

Uilenberg heeft gepleit voor meer saamhorigheid op en rond de velden. "Hoe je het wendt of keert, je hebt elkaar nodig tijdens de wedstrijden. Een beetje meer begrip voor elkaar kan geen kwaad. Met de belangenvereniging coaches betaald voetbal zijn we daarover al in gesprek."

Alle arbitrageteams gaan overigens vanaf februari tijdens eredivisieduels met elektronische communicatiemiddelen werken. De scheidsrechters en hun assistenten krijgen microfoons en oordopjes waarmee ze met elkaar in contact staan.