Gevangenisstraf voor Marion Jones

Voormalig sprintster Marion Jones moet voor zes maanden de cel in omdat ze meineed heeft gepleegd tijdens haar dopingzaak. In oktober 2007 gaf ze toe gelogen te hebben over de zaak tegenover federale agenten.

Naast zes maanden cel kreeg Jones ook een proeftijd van twee jaar en 400 uur werkstraf. Volgens de rechter staat niemand boven de wet om de waarheid te vertellen.

De straf valt echter zwaarder uit dan van te voren gedacht. De advocaten van Jones vroegen de rechter de atlete voorwaardelijk te oordelen omdat zij al genoeg gestraft zou zijn. "De publieke minachting, van een land dat haar ooit aanbad, en het feit dat ze volledig uit de gratie is geraakt, heeft haar al voldoende gestraft", aldus de advocaten.

Marion Jones behaalde tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney vijf medailles, waarvan drie gouden. Ze heeft altijd ontkend tijdens haar carrière doping te hebben gebruikt. In 2007 gaf ze alsnog alsnog toe stimulerende middelen te hebben genomen. Het IOC nam gelijk al haar resultaten tijdens die spelen af. Zelf blijft ze zeggen dat ze pas vanaf 2001 wist dat ze inderdaad doping had gebruikt.