Jaaroverzicht 2007: Doping in het kort

Ook afgelopen jaar waren er weer flink wat dopinggevallen in de wielersport. Om het toch enigszins onder de aandacht te brengen worden er drie grote namen uitgelicht, namelijk Alexandre Vinokourov, Iban Mayo en Floyd Landis.

Tijdens de Tour de France werd Vinokourov betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dit had gevolgen voor zijn ploeg Astana, aangezien zij uit de wielerronde werden gezet en uiteindelijk een maand niet in het peloton actief mochten zijn. Eind juli werd de renner uit Kazachstan, wat men al verwachtte, ontslagen. Twee weken later maakte hij bekend zijn fiets nog niet aan de wilgen te willen hangen. De Kazachse wielerbond schorste Vino, voor het vergrijp in de ronde van Frankrijk, begin december voor de duur van een jaar. Kort daarna maakte de wielrenner bekend alsnog zijn actieve carriere te beëindigen.

Half juni kwam Mayo negatief in het nieuws. Toen werd namelijk bekend dat hij, samen met Alessandro Petacchi en Leonardo Piepoli, tijdens de Giro d'Italia van 2007 gebruik zou hebben gemaakt van verboden middelen. De Spanjaard zou tijdens een test namelijk een te hoge testosteronwaarde hebben. De contra-expertise van de wielrenner bleek echter negatief te zijn, waardoor hij een schorsing ontliep. Daags na de bekendmaking hiervan werd de B-staal van Mayo opnieuw onderzocht. Het onderzoek naar de contra-expertise klopte namelijk niet, dus moest het opnieuw gebeuren. Uiteindelijk werd half december bekend gemaakt dat de B-staal van de Spanjaard tóch positief was.

Floyd Landis kampte afgelopen jaar nog met de naweeën van de Tour de France van 2006. Begin februari werd bekend gemaakt dat de Amerikaan zich in mei bij het Amerikaans anti-dopingagentschap (USADA) moest verantwoorden. Diezelfde dag kwam ook het bericht naar buiten dat de renner niet in de Ronde van Frankrijk van 2007 zou starten. Twee maanden later onderzocht het dopinglaboratorium in het Franse Châtenay-Malabry de B-staal van Landis nog een keer. Dit deden zij op verzoek van de USADA.

Kort daarna wilde het USADA Landis strafvermindering aanbieden als hij informatie omtrent Lance Armstrong door zou spelen, waardoor de laatstgenoemde Amerikaan in de problemen zou kunnen komen. Daags na dit bericht werd bekend gemaakt dat er procedurefouten waren gemaakt bij het onderzoeken van de B-staal van Landis. Uiteindelijk werde de voormalig renner van Phonak voor de duur van twee jaar geschorst, maar Landis ging in beroep bij het Hof van Sportarbitrage. Het is nog niet bekend wanneer dit zal dienen.

Submitter:  Bron: FOK!sport