Jaaroverzicht 2007: De Kampioenen

In 2007 stond er geen groot landentoernooi op de kalender, waardoor het jaar verstoken bleef van een Europees of wereldkampioen. Natuurlijk waren er wel jeugdkampioenen en winnaars van nationale competities.

Uiteraard werden rond de maand mei de kampioenen van de grote Europese competities bekend. In april werd de kampioen van Nederland zelfs al bekend. In een zinderende slotspeelronde wist PSV alsnog haar twintigste landstitel in de wacht te slepen. Ondanks de lastige uitgangspositie kwam het allemaal toch nog goed voor de Eindhovenaren. Ze wonnen zelf met 5-1 van Vitesse, en zag koploper AZ een beschamende nederlaag oplopen bij Excelsior. Ajax had aan een overwinning met drie goals verschil genoeg, maar kwam bij Willem II niet verder dan 0-2.

In de Europese toplanden was het ook spannend, vooral in de Spaanse Primera División. In de laatste speelronde stonden rivalen Real Madrid en Barcelona gelijk, waarbij het onderling resultaat in Madrileens voordeel was. Real Madrid had het lang moeilijk tegen Mallorca, maar invaller José Antonio Reyes pakte alsnog de titel voor de Madrilenen. In Engeland mocht Edwin van der Sar als doelman van Manchester United de titel vieren. Na de 1-0 winst op stadsgenoot Manchester City en het verlies van directe tegenstander Chelsea tegen Arsenal konden de Mancunians de titel niet meer ontlopen. Het was de zestiende landstitel in de historie van de club.

In Italië was de spanning ver te zoeken. Nadat Juventus gedwongen moest degraderen en AC Milan een fiks aantal punten aftrek ontving voorafgaand aan de competitie kon Internazionale nagenoeg moeiteloos richting titel gaan. Thuis tegen Siena werd het kampioenschap beslist. Rivaal AS Roma ging onderuit tegen Atalanta Bergamo, zodat de Milanezen de titel in april al op hun naam mochten schrijven. Andere landskampioenen in Europa: VfB Stuttgart in Duitsland, met als verrassing de vierde plaats van Bayern München. Olympique Lyonnais pakte de titel wederom in Frankrijk, voor de zesde keer op rij. FC Porto bleek in Portugal opnieuw te sterk voor rivalen Benfica en Sporting Clube de Portugal.

In het grootste Europese clubtoernooi, de Champions League, werd dezelfde finale als in 2005 gespeeld. Liverpool en AC Milan troffen elkaar opnieuw op het strijdtoneel, maar in tegenstelling tot wat er twee jaar eerder gebeurde, trokken de Italianen ditmaal wel aan het langste eind. In de finale was Milan-spits Filippo Inzaghi de man van de wedstrijd. De Italiaan trof zowel voor als na rust doel, waardoor Milan voor de zevende keer de titel zouden winnen. Een late goal van Dirk Kuijt bracht daar geen verandering meer in. Sevilla won voor de tweede keer op rij de UEFA Cup. In de finale was het te sterk voor landgenoot Espanyol. Nadat er na twee uur spelen nog altijd een gelijke stand op het bord stond, wist doelman Andrés Palop zich als matchwinnaar te ontpoppen in de strafschoppenreeks. Milan zou maanden later ook nog de Europese SuperCup pakken.

Nederland werd afgelopen zomer het eerste land dat het Europees Kampioenschap onder 21 twee keer op rij won. In eigen land werd in de finale korte metten gemaakt met Servië: 4-1. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan werd hiermee niet alleen wederom kampioen, maar plaatste zich ook voor de Olympische Spelen in Peking.
Spanje wist het EK onder 17 op zijn naam te schrijven. In de finale werd Engeland met 1-0 verslagen, door een goal van Bojan Krkic. De Spanjaarden waren ook de beste op het EK onder 19. Daniel Parejo van Real Madrid maakte in de finale de winnende treffer tegen Griekenland: 1-0. Argentinië was wederom de sterkste op het WK onder 20. Na in Nederland de titel gewonnen te hebben, was het in Canada ook de beste jeugdploeg ter wereld.

Submitter:  Bron: FOK!Sport