Vink fluit op Euro 2008

Nadat er twee grote internationale toernooien geen Nederlandse arbiter op de velden te bespeuren was zal Pieter Vink op het aankomende Europees Kampioenschap de Nederlandse eer verdedigen.

In 2002 was Jan Wegereef de laatste Nederlander die mocht fluiten op een WK. Op het EK in eigen land in 2000 was het Dick Jol die de fluit hanteerde. De laatste jaren bleken de scheidsrechters uit ons land niet goed genoeg om te mogen fluiten op een eindronde. Met de aanstelling van Vink is dit nu voorbij. Hans ten Hoove en Adriaan Inia zullen optreden als assistent-scheidsrechters. Dit alles werd vandaag bekend gemaakt door de scheidsrechterscommissie van de UEFA.

"Dit was natuurlijk een hele spannende week", zo vertelt Vink. "Gelukkig kreeg ik vanuit Zwitserland het bevestigende telefoontje van Jaap Uilenberg. Ik vermoed dat ik deze aanstelling te danken heb aan mijn recente Champions League wedstrijden." Sinds juli van dit jaar staat Vink op de Europese elitelijst van 23 arbiters. Ook Eric Braamhaar staat daar op, al zit hij niet bij de twaalf scheidsrechters die op het EK in Oostenrijk en Zwitserland de fluit zullen hanteren. Er mag namelijk maar één scheidsrechter per land worden afgevaardigd.

Jaap Uilenberg, die namens de KNVB is belast met de technische gang van zaken van het Nederlandse arbiterskorps, is blij dat Nederland weer mee doet. "We hebben er even op moeten wachten, maar we zijn er weer bij", aldus de ex-arbiter. "Dit is ook een bevestiging van de nieuwe en professionele koers die een aantal jaren geleden is ingezet." Vink fluit sinds 2001 op het Nederlandse A-niveau. De afgelopen seizoenen floot de 40-jarige Nederlander ook al UEFA Cup- en Champions League-duels, alsmede kwalificatieinterlands.