McLaren verliest teampunten

Volgens onbevestigde berichten heeft de World Motor Sport Council besloten om McLaren-Mercedes naar aanleiding van de spionagezaak uit te sluiten van het wereldkampioenschap in 2007 en 2008.

Meer details zijn nog niet bekend, de FIA zal later vanavond een officieel bericht naar buiten brengen. Ook McLaren Mercedes zal een persconferentie beleggen.

De uitsluiting zou kunnen betekenen dat Kimi Räikkönen nu de leider in het wereldkampioenschap is, met 92 punten.

Update 18:24
Autosport.com heeft haar nieuws dat McLaren al veroordeeld zou zijn, teruggetrokken. De World Motor Sport Council zou nog niet tot een verdict zijn gekomen.

Update 19:55
McLaren raakt haar constructeurspunten van 2007 kwijt en krijgt een boete van 100 miljoen dollar (ca. 67 miljoen euro) opgelegd. De coureurs mogen hun punten houden en de rest van het seizoen uitrijden.

Ron Dennis zal om 20.15u op een persconferentie verschijnen.

Update 20:34
De Council heeft een verklaring gepresenteerd met haar beslissing.

In een buitengewone bijeenkomst van de World Motor Sport Council in Parijs op 12 september 2007 is het volgende besluit genomen:

"De WMSC heeft Vodafone McLaren Mercedes alle constructeurspunten van het seizoen 2007 afgenomen en het team scoort voor de rest van het seizoen geen punten. *

Het team zal een boete van 100 miljoen dollar betalen, minus de inkomsten van de FOM als gevolg van de puntenaftrek.

Gezien de buitengewone omstandigheden waarin de FIA de coureurs van het team onschendbaarheid beloofde in ruil voor bewijsmateriaal zullen er geen straffen worden uitgedeeld in de vorm van coureurspunten. **

De WMSC ontvangt een volledig technisch rapport over de McLarenwagen van 2008 en neemt tijdens haar vergadering in december 2007 een besluit over een eventuele straf die het team voor 2008 krijgt opgelegd.

De volledige redenen voor deze beslissing zullen op 14 september 2007 bekend worden gemaakt."

* Punten die andere teams hebben gescoord dit seizoen zullen niet worden gewijzigd.
** Mocht in de rest van dit seizoen een McLarencoureur een race winnen, zal er geen vertegenwoordiger van McLaren op het podium mogen verschijnen.