Media over Oranje: "Het idealisme is verdwenen"

AD Sportwereld en de Volkskrant zijn vandaag eensgezind in hun analyse van de 2-0 zege van het Nederlands Elftal in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije van afgelopen zaterdag.

Volgens de twee ochtendkranten is bondscoach Marco van Basten niet meer dezelfde als toen hij in 2004 aan zijn klus begon. "Van Basten wordt moderne coach", aldus de Volkskrant. "Het idealisme is verdwenen. Van Basten verlangt niet meer naar aanvallend en dominant spel, noodgedwongen. Het resultaat staat centraal," vervolgt de krant.

AD Sportwereld sluit zich hierbij aan: "Marco van Basten begint steeds meer op 'survivor' Dick Advocaat te lijken. Het streven naar mooi voetbal staat op sterk water, het is alleen de winst die telt. Een bondscoach overleeft slechts en werkt van wedstrijd naar wedstrijd om uiteindelijk op een toernooi te geraken, waar hij misschien ooit weer eens aan zoiets als schoonheid en entertainment durft te denken."

Volgens de media ging er tactisch het een en ander mis bij het Nederlands elftal. "Het was niet een tactisch masterplan dat de doorslag gaf in de Arena. Evenmin manifesteerde Oranje zich als een collectief dat de tegenstander in een houdgreep nam. Het resultaat werd louter bepaald door de klasse en vorm van een handjevol spelers: Van der Sar, De Zeeuw, Van Nistelrooy," aldus de Volkskrant.