Uitslag Slavia Praag - Ajax

Ajax is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. In Tsjechië was Slavia Praag met 2-1 te sterk voor de mannen van trainer Henk ten Cate. Twee weken geleden verloren de Amsterdammers in eigen huis al met 1-0.

Voorafgaand aan het duel werd één minuut stilte in acht genomen om Alejandro Puerta te herdenken. De speler van Sevilla overleed gistermiddag op 22-jarige leeftijd. Ten Cate koos ervoor om met Laurent Delorge in de basis te beginnen. De Belgische speler kreeg hiermee de voorkeur boven Robbert Schilder en Dennis Rommedahl. Hedwiges Maduro kwam vanavond niet in actie. De middenvelder was nog herstellende van een lichte hersenschudding.

Om 20:30 uur floot arbiter Bo Larsen voor het eerst op zijn fluitje. De wedstrijd kende een nerveus begin van de twee ploegen. Na twaalf minuten spelen kwam Ajax goed weg. Thomas Vermaelen ging opzichtig in de fout, waardoor de thuisploeg een grote kans kreeg. Maarten Stekelenburg stond echter goed opgesteld, waardoor erger werd voorkomen. Kort daarna kreeg Klaas-Jan Huntelaar een grote kans. De aanvaller passeerde Vaniak, maar de hoek was te moeilijk. In de 23e minuut kwam de Tsjechische ploeg op voorsprong. De Amsterdammers kregen de bal niet uit het strafschopgebied, waardoor Vlcek uiteindelijk binnen kon schieten.

Na iets meer dan een half uur spelen liet Luis Suárez van zich spreken. De Uruguayaan bracht Ajax terug in de wedstrijd door de gelijkmaker achter de doelman van Slavia Praag te werken. In de 40e minuut probeerde Krajcík het eens van afstand, maar de bal ging ruim naast het doel van de Amsterdamse ploeg. Kort daarna kregen de Tsjechen nog een goede mogelijkheid. Stekelenburg liet zich echter niet van de wijs brengen. In de blessuretijd van de eerste helft waren de twee ploegen niet echt gevaarlijk meer.

In de eerste tien minuten van de tweede helft was Ajax de bovenliggende partij. De ploeg wist dit echter niet in doelpunten uit te drukken. In de 55e minuut probeerde Slavia Praag het via Ivana, maar de speler kon geen ploeggenoot bereiken. Na een uur spelen kreeg de Amsterdamse club een vrije trap. Suárez probeerde de bal binnen te koppen, maar faalde in de afronding. Nog geen tien minuten later kreeg de ploeg van trainer Ten Cate een corner. Hierdoor kon Jaap Stam de bal bijna binnen tikken, maar er stond een verdediger van Slavia Praag in de weg.

Ook Slavia Praag kreeg bij de daaropvolgende corner een goede mogelijkheid, maar de bal belandde in het zijnet. Na 72 minuten spelen kreeg Suárez een hele grote kans. De Uruguayaan had zijn vizier echter niet op scherp staan. Kort daarna probeerde ook Huntelaar het met een kopbal, maar Vaniak stond wederom goed op te letten. In de slotfase van de wedstrijd kreeg Volesak de bal op een presenteerblaadje aangeboden. De speler schoot de bal echter over het doel, maar uiteindelijk wist Vlcek vijf minuten voor tijd de bevrijdende treffer te maken. In de laatste minuten van de wedstrijd werden er geen doelpunten meer gemaakt, waardoor een herhaling van vorig jaar een feit werd.