Uitslag Grand Prix van Turkije

Felipe Massa heeft de Grand Prix van Turkije gewonnen. Ferrari was verreweg het snelste team in Istanbul. Hamilton verloor een podiumplek en belangrijke WK-punten aan Alonso na een lekke band.

Bij de start pakten de Ferrari's de eerste twee plaatsen. Fernando Alonso kwam slecht weg en viel terug tot de zesde plaats, achter de beide BMW's. Jarno Trulli werd in de eerste bocht in een spin getikt door Giancarlo Fisichella en moest met een inhaalrace plaatsen gaan goedmaken.

Mark Webber had op de tiende plaats problemen met de wegligging van zijn wagen. Hij miste een bocht, werd gepasseerd door Alexander Wurz en moest zijn Red Bull in de garage parkeren. Robert Kubica kwam niet lang daarna ook de pits in, maar dat was voor de eerste geplande pitstop. Zijn teamgenoot Nick Heidfeld verloor op de vierde plaats de aansluiting met de drie koplopers, maar kon Alonso achter zich houden, voordat een ronde of vijf later ook hij naar binnen moest. Ook de Ferrari's en de McLarens kwamen in ronden 18, 19 en 20 naar binnen, met als resultaat dat Felipe Massa en Kimi Räikkönen aan de kop bleven, maar Alonso Heidfeld achter zich kon laten.

Adrian Sutil leek de tweede uitvaller: hij reed de pits in en bleef daar ook, maar nadat zijn teamgenoot een pitstop had gemaakt, werd ook Sutil weer de pits uitgestuurd. Sebastian Vettel, Ralf Schumacher en Takuma Sato leken op een één-stop-strategie te rijden. Het bracht ze echter weinig: de drie coureurs bleven na hun enige pitstop ruim buiten de punten.

Massa's leiding kwam onder druk te staan van Räikkönen, die het gat naar zijn teamgenoot wist dicht te rijden en de Braziliaan onder druk zette. Na de tweede ronde pitstops bleef Massa voor Räikkönen. Hamilton liep vlak voor zijn laatste stop een lekke rechtervoorband op en moest de halve baan rond naar de pits, waar net Alonso stilstond. Het team handelde de stresssituatie goed af en kreeg Hamilton op een vijfde plaats terug de baan op. Hij had echter veel tijd verloren en het gat naar Alonso was achttien seconden. De lekke band had een stukje van de voorvleugel weggeslagen en dat leek invloed te hebben op Hamiltons rondetijden.

Heikki Kovalainen reed enkele seconden achter Hamilton en was een stuk sneller. De Fin reed het gat dicht, maar zag geen kans de vijfde positie van Hamilton aan te vallen. Massa won de race vanaf pole position, net als vorig jaar. Alonso wist de schade van zijn slechte start te beperken met een derde plaats.

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Felipe MassaScuderia Ferrari  1:26:42.161  
2 Kimi RäikkönenScuderia Ferrari  + 2.275  
3 Fernando AlonsoMcLaren Mercedes  + 26.181  
4 Nick HeidfeldBMW F1  + 39.674  
5 Lewis HamiltonMcLaren Mercedes  + 45.085  
6 Heikki KovalainenRenault F1  + 46.169  
7 Nico RosbergWilliams  + 55.778  
8 Robert KubicaBMW F1  + 56.707  
9 Giancarlo FisichellaRenault F1  + 59.491  
10 David CoulthardRed Bull Racing  + 1:11.009  
11 Alexander WurzWilliams  + 1:19.628  
12 Ralf SchumacherToyota Racing  + 1 ronde  
13 Jenson ButtonHonda Racing F1  + 1 ronde  
14 Anthony DavidsonSuper Aguri F1  + 1 ronde  
15 Vitantonio LiuzziScuderia Toro Rosso  + 1 ronde  
16 Jarno TrulliToyota Racing  + 1 ronde  
17 Rubens BarrichelloHonda Racing F1  + 1 ronde  
18 Takuma SatoSuper Aguri F1  + 1 ronde  
19 Sebastian VettelScuderia Toro Rosso  + 1 ronde  
20 Sakon YamamotoSpyker F1  + 2 ronden  
21 Adrian SutilSpyker F1  + 5 ronden  benzinedruk
- Mark WebberRed Bull Racing    hydraulica

Submitter:  Bron: FOK!sport