Van Basten:"EK-winst zal de doelstelling worden"

Marco van Basten maakte vandaag de selectie van Oranje bekend voor de oefenwedstrijd tegen Zwitserland van aankomende woensdag. Van Basten zei op de persconferentie dat, mocht Oranje zich weten te plaatsen voor het EK volgend jaar, hij resultaat eist.

"De kans is groot dat we ons als doel zullen stellen, om het EK te winnen. Maar laten we ons eerst maar eens kwalificeren, daarna zien we wel verder. Als het EK begint, zijn we al bijna vier jaar bij elkaar", aldus Van Basten. "Omdat je dan al zo'n lange periode bij elkaar bent, mag je best wat meer van elkaar eisen."

Nadat Foppe de Haan met Jong Oranje deze zomer de Europese titel pakte, barstte de discussie los over of het grote Oranje ook niet moest overstappen naar een 4-4-2 opstelling. Van Basten heeft daar een duidelijke mening over. "Kijk, we zijn een paar jaar geleden een bepaalde weg in geslagen. Als groep zijn we niet vaak bij elkaar, dus áls we een wedstrijd hebben, is het goed om het zo simpel mogelijk te houden en vast te houden aan een bepaald systeem. En bovendien, het gaat er niet om of je 4-3-3 of 4-4-2 speelt. Het gaat om de opbouw van achteruit en de bezetting in het veld. Bij ons speelt Van der Vaart bijvoorbeeld rechts voorin. Maar is dat een echte rechtsbuiten, of meer een middenvelder? Het gaat er puur om waar je de accenten legt."