Uitslag Johan Cruijff Schaal

Ajax heeft de eerste prijs van het seizoen te pakken. In een tamme wedstrijd wist de ploeg met 1-0 te winnen van PSV en wist zo Johan Cruijff Schaal in de wacht te slepen. De enige treffer kwam op naam van Gabri en werd in de 43e minuut gemaakt.

Dennis Rommedahl mocht van trainer Henk ten Cate in de basis beginnen. Samen met Klaas-Jan Huntelaar en Kennedy Bakircioglü vormde hij het aanvalstrio. Bij PSV begon Heurelho da Silva Gomes in het doel. De Braziliaan was fit genoeg bevonden om deel te nemen aan deze wedstrijd. Jan Kromkamp keerde terug als rechtsback. Het centrum bestond uit Eric Addo en Carlos Salcido. Wesley Sneijder (Ajax) en Danko Lazovic (PSV) moesten dit duel aan zich voorbij laten gaan. Het duo was namelijk geschorst.

Om 20:00 trapten Huntelaar en Bakircioglü af voor het begin van de wedstrijd. Het eerste kansje van de wedstrijd was voor Addo, maar de verdediger schoot de bal in de handen van Maarten Stekelenburg. Aan de andere kant waagde Bakircioglü een poging. Ook hij was echter niet trefzeker. Niet veel later kreeg hij nog een kans via een vrije trap, maar de bal schampte de paal. Van de beide ploegen kwam er in de beginfase van de wedstrijd nauwelijks dreiging uit. Ajax was wel de gevaarlijkste ploeg in de eerste 25 minuten en wist PSV onder druk te zetten. Dit leverde echter geen noemenswaardige kansen op.

Na een half uur kreeg Méndez een goede kans, maar Jurgen Colin sneed hem de pas af. Direct daarna kreeg Ottman Bakkal een hele grote kans, maar de bal kwam op het dak van het doel terecht. Vijf minuten voor rust probeerde Ibrahim Afellay het van afstand. De jonge speler schoot de bal echter over het doel. Kort daarna kwam Ajax op voorsprong door een treffer van Gabri. In eerste instantie leek het er op dat de aanval was afgeslagen, maar de Ajacied wist uiteindelijk te scoren. PSV probeerde het in de blessuretijd van de eerste helft nog wel, maar een doelpunt leverde dit niet op.

De eerste kans in de tweede helft was na tien minuten spelen voor Mendéz. De Ecuadoraan had het vizier echter niet op scherp staan en schoot voorlangs. Niet veel later wist Bakkal de bal op het dak van het doel te lepelen. Na een uur spelen kreeg Huntelaar een levensgrote kans. Rommedahl speelde de bal naar de jonge aanvaller, die vervolgens niet wist te scoren. Direct daarna kreeg ook John Heitinga een mogelijkheid, maar de verdediger faalde in de afronding.

In het verdere verloop van de tweede helft gebeurde er nauwelijks wat. Ajax wilde zich sparen voor de naderende derde voorronde in het toernooi om de Champions League. PSV leek het allemaal wel best te vinden en maakte zich niet nodeloos moe. Pas in de 75e minuut kreeg Rommedahl een grote kans, maar de onfortuinlijke aanvaller schoot de bal hard op de paal. Vijf minuten later waagde Huntelaar een poging, maar ook hij wist niet te scoren. Na een overtreding op Urby Emanuelson volgde er een opstootje, waarbij onder andere Ismail Aissati en Heitinga waren betrokken. Het duo kreeg allebei een gele kaart voor hun aandeel. In de slotfase probeerde Huntelaar het via een vrije trap, maar Gomes zat er goed bij. Ook Mike Zonneveld was in de resterende speeltijd nog dichtbij een treffer.