Reker: "Bekertoernooi moet op de schop"

Als het aan Jan Reker, de nieuwe directeur van PSV, ligt, gaat de huidige opzet van het Nederlandse bekertoernooi op de schop. Reker loopt met die wens vooruit op drastische wijzigingen die Michel Platini, de voorzitter van de UEFA, heeft voorgesteld.

In het plan van de Fransman heeft Nederland over twee jaar nog slechts recht op één plaats in de Champions League. De andere plaats zou dan via de beker moeten worden bemachtigd. Op die manier krijgen de Oost-Europese voetballanden meer plaatsen in de Champions League. Platini wil de huidige voorronde van de Champions League afschaffen. De nieuwe voorronde moet dan gaan tussen 16 of 32 bekerwinnaars, die strijden om in totaal vier plaatsen in de Champions League.

Vooral de kleinere landen zijn daarvan de dupe. "Ik had verwacht dat Platini de extra plaatsen zou zoeken bij de toplanden, maar hij is bij de middenklasse uitgekomen. Om te voorkomen dat kleine Nederlandse clubs Europees gaan spelen, moet het bekertoernooi anders. Er moet worden gespeeld met een thuis- en uitwedstrijd. Op die manier hebben de topclubs meer kans om de beker te winnen.," aldus Reker die begrijpt dat het plan waarschijnlijk niet goed zal vallen bij de kleinere clubs. "Je moet kijken naar de lange termijn, niet naar de korte termijn. Nederland is erbij gebaat dat we Europees zo goed mogelijk presteren. De Europese ranglijst wordt opgemaakt aan de hand van de resultaten in de laatste vijf seizoenen. Als er kleine clubs Europa ingaan, verliezen we terrein en uiteindelijk nog meer Europese plaatsen. Daar is niemand bij gebaat."

Door de mogelijk wijziging van Champions Leagueplaatsen worden de play-offs nog onwenselijker Reker vindt de play-offs "totaal waardeloos en zo oneerlijk als de pest”. Bedacht door bureaus en niet door voetbalmensen. De trainers zijn het unaniem eens dat de play-offs zo snel mogelijk moeten verdwijnen.”