[WK-20] USA en Spanje uitgeschakeld

Het wereldkampioenschap onder-20 is nog een titelfavoriet kwijtgeraakt. Tsjechië was tegen Spanje na strafschoppen de betere. Ook de Verenigde Staten gingen ten onder, tegen het verrassende Oostenrijk.

In Toronto traden Oostenrijk en de Verenigde Staten tegen elkaar aan. De Amerikanen begonnen erg sterk, en waren ook direct gevaarlijk. Een mooie actie van Freddy Adu zette na een kwartier Josmer Altidore vrij voor de goal, en hij kopte de bal achter de Oostenrijkse goalie Michael Zaglmair. Na het doelpunt werden de Europeanen beter en vonden ze vlak voor rust de gelijkmaker. Rubin Okotie rondde een rebound netjes af, nadat de Amerikaanse doelman de bal niet vast wist te houden. In de tweede helft werd er niet gescoord, en dus was een verlenging noodzakelijk. In die verlenging bleek Oostenrijk de betere. Na dertien minuten kreeg Anthony Wallace een tweede gele kaart, en uit de daaropvolgende vrije trap wist Erwin Hoffer het doel te vinden: 2-1.

Spanje en Tsjechië ontmoetten elkaar in Edmonton. Beide landen hadden in hun achtste finales terug moeten komen van een 2-0 achterstand. Zoveel werd er gisteravond niet gescoord, want na een niet al te boeiende negentig minuten stond de stand nog altijd op 0-0. In de verlenging kwamen de Tsjechen enigszins tegen de verhouding op voorsprong via Lubos Kalouda. Niet lang daarna zorgden de Spanjaarden echter alweer voor de gelijkmaker. Alberto Bueno raakte de paal, en zijn clubgenoot van Real Madrid, Juan Manuel Mata, wist in de rebound wel de pal tussen de palen te krijgen. Strafschoppen volgden op het gelijkspel, en daarin bleek Tsjechië, net als tegen Japan, de koelste. Marc Valiente raakte de paal, terwijl Gérard Piqué zijn schot gekeerd zag worden door de Tsjechische doelman. Tsjechië gaat door en ontmoet Oostenrijk in de halve finale.

Uitslagen:

Oostenrijk - USA 2-1 (nv)
15' Altidore 0-1
43' Okotie 1-1
105' Hoffer 2-1

Spanje - Tsjechië 1-1 (pen: 3-4)
103' Kalouda 0-1
110' Mata 1-1

Valiente en Piqué missen namens Spanje een srafschop. Tsjechië raakte alle vier de penalty's.