Column: En de winnaar is...

Wie was de man van de match de afgelopen race? Hamilton pakte een magistrale pole-position, en zette Engeland en vele fans over de hele wereld in vuur en vlam. Maar dat hij wat minder brandstof mee had en op harde banden startte moest hij in de race bekopen met "slechts" een derde plaats.

Wat overigens voor een rookie nog steeds een fantastische prestatie is, daar niet van. Hij toonde volwassenheid door op het moment dat de strijd gestreden was (na de eerste pitstop) niet onnodig het materiaal te belasten in een kansloze poging om verder naar voren te finishen. Dat soort gedrag verwacht je van oude rotten die op ervaring titels pakken, in plaats van jonge honden die zich willen laten gelden. Maar nee, met zijn rustige reis naar het podium verloor hij slechts twee punten op zijn directe achtervolger, en verzekerde zich van relatief vers materiaal voor Duitsland.

Als hij ook daar een podium pakt, is zijn serie podiums de op twee na langste ooit. Nu moet hij die eer nog delen met Clark, Lauda, Piquet en Schumacher (2x). Voor hem staan nog Alonso, die van Turkije 2005 tot Canada 2006 vijftien podiums op rij scoorde, en Schumacher, die op het hoogtepunt van zijn carriŤre van Amerika 2001 tot Japan 2002 negentien podiums op rij pakte. Dat Hamilton dat gaat verbreken lijkt me erg onwaarschijnlijk, zeker nu Ferrari weer met twee auto's op het podium kan komen, maar dat hij zo ver is gekomen sinds zijn eerste race is op zich al waanzinnig. Je gaat je afvragen hoe hij straks, volgend jaar, later, ooit zijn prestaties van nu moet gaan verbeteren. Hoe zou Hamilton zelf met dat besef omgaan?

Als Hamilton niet de man van de match was, wie dan wel? Raikkonen? Neh. Het was een mooie overwinning. Maar zoals hij zelf al zei, met het gebruikelijke gebrek aan emotie in zijn stem, het was een betrekkelijk gemakkelijke overwinning. Foutloos gereden, waarschijnlijk de snelste auto van het moment, en een strategie die je doet afvragen of Ross Brawn even een pauze in z'n sabbatical heeft genomen. Perfect, maar redelijk kleurloos dus.

Wie hebben we verder nog voor de titel? Stephney en/of Coughlan, die de gemoederen al weken bezig houden met een spannend spionageverhaal? Nou, ik heb het even overwogen, maar vandaag las ik dat ze betrapt zijn omdat de vrouw van Coughlan de documenten bij een copy-shop heeft laten kopiŽren, waarna Ferrari is gewaarschuwd door de betreffende medewerker. Ik zie een Nerd voor me. Streepjesoverhemd met pennenhouder in het borstzakje, ouderwetse bril, licht kalend. Het kan natuurlijk ook een Pakistaanse wiskundestudent geweest zijn, maar desondanks: spannend spionageverhaal om zeep geholpen.

Albers? De geruchten wisten in Nederland flink wat aandacht in de pers op te eisen, maar aangezien Albers ook in Frankrijk al man van de match was, vond ik het een beetje veel van het goede om hem nu weer te kiezen.

Nee, de man van de match moet toch wel Felipe Massa geweest zijn. Een lust voor het oog om te zien hoe hij zich door het verkeer vocht. Prachtige inhaalrace, een demonstratie van het verschil in niveau tussen Ferrari, McLaren en de rest van het veld. Na de race beweerde hij dat hij, zonder het probleem bij de start, de race had kunnen winnen. Normaal gesproken heb ik behoorlijk maling aan dat soort opmerkingen, maar dit keer geloofde ik hem.

Hij reed ondanks zijn inhaalrace langer door dan Kimi, die in de eerste stint brandstof had kunnen sparen achter Hamilton. En dat hij snel genoeg is om het Kimi lastig te maken, dat hebben we voor en tijdens dit seizoen al vaak genoeg kunnen zien. Hij had het me makkelijker kunnen maken door Kubica nog op de baan voorbij te rijden, maar desondanks zorgde hij voor een klein beetje spanning in een race die verder niet heel veel aandacht verdient.