McEwen wint 1e etappe

De eerste etappe van de Tour de France ging vandaag van Londen naar Canterbury. De etappe eindigde in een massasprint en leverde een overwinning op voor Robbie McEwen.

Direct na de start in Londen regende het aanvallen. De eerste die weg wist te komen was de Brit David Millar. Vier renners, Augé, Koesjinski, Grivko en Bichot, besloten de achtervolging in te zetten. Aanvankelijk wist Millar zelfs nog op de achtervolgers uit te lopen tot meer dan twee minuten, hij kwam dan ook als eerste over de streep bij de eerste tussensprint en pakte zo zes bonificatieseconden. Grivko en Koesjinski pakten respectievelijk vier en twee seconden. Op dat moment liepen de achtervolgers al in en wisten uiteindelijk aan te sluiten bij Millar.

De vijf koplopers bleven uitlopen op het peloton en de voorsprong werd maximaal meer dan vijf minuten. Bij de tweede tussensprint pakten Millar, Grivko en Koesjinski net als bij de eerste tussensprint zes, vier en twee seconden. Inmiddels kon Gonzalo Ramirez (Agritubel) zich de eerste opgever van de Tour noemen. Hij kon na een valpartij niet verder.

Op 108 km van de finish was de top van de eerste helling van deze Tour eentje van de 4e categorie. Millar kwam als eerste boven, voor Grivko en Koesjinski. De voorsprong leek langzaam terug te lopen, maar uiteindelijk liet het peloton de koplopers weer uitlopen tot meer dan 6 minuten. Op de tweede helling van 4e categorie kwam Bichot als eerste boven, voor Augé en Koesjinski. Daarna namen de sprintersploegen het heft in handen en liep de voorsprong snel terug. Als eerste moesten Millar en Grivko lossen uit de kopgroep. Terwijl Koesjinski, Bichot en Auge nog een voorsprong van twee minuten hadden, werden Millar en Grivko ingelopen. Vlak voordat zij werden ingelopen probeerde Augé het nog even alleen, maar zonder succes.

Een valpartij in het peloton zorgde ervoor dat McEwen aan een achtervolging moest beginnen. Op de derde klim van de dag kwam Augé als eerste boven, maar Millar had inmiddels genoeg punten om morgen in de bolletjestrui te starten. Na een achtervolging van een kwartier kwam McEwen terug in het peloton.

De massasprint die volgde leverde een overwinning op voor Robbie McEwen, die kennelijk geen last had van de lange achtervolging. Thor Hushovd eindigde als tweede, Tom Boonen finishte op een derde plek.

Uitslag

#NaamTeamTijd
1Robbie McEwenPrL4.39.01
2Thor HushovdCréz.t.
3Tom BoonenQStz.t.
4Sébastie ChavanelFdJz.t.
5Romain FeilluAgrz.t.
6Robert ForsterGstz.t.
7Oscar FreireRabz.t.
8Markus BurghardtTmoz.t.
9Francisco VentosoSauz.t.
10Tomas VaitkusDisz.t.

Gele trui

#NaamTeam
1Fabian CancellaraCSC
2Andreas KlödenAst
3David MillarSau
4George HincapieDis
5Bradley WigginsCof
6Vladimir GoesevDis
7Vladimir KarpetsCai
8Thor HushovdCré
9Aleksander VinokoerovAst
10Thomas DekkerRab

Bolletjestrui

#NaamTeamPunten
1David MillarSau5
2Stéphane AugéCof5
3Freddy BichotAgr3

Groene trui

#NaamTeamPunten
1Robbie McEwenPrL35
2Thor HushovdCré30
3Tom BoonenQSt26

Witte trui

#NaamTeam
1Vladimir GoesevDis
2Thomas DekkerRab
3Benoit VaugrenardFdJ

Ploegenklassement

#NaamTijd
1Astana14:24.51
2Team CSCop 0.02
3Discovery Channel Teamop 0.05

Submitter:  Bron: FOK!Sport