[EK-21] Nederland en België in evenwicht

Nederland en België hebben hun laatste groepswedstrijd op het EK gelijk gespeeld. In het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen werd het 2-2.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Oranje. Rigters verspeelde aanvankelijk de bal, die kwam echter terecht bij Drenthe. Het schot van de Feyenoorder ging echter naast omdat hij de bal niet goed op zijn schoen kreeg. In de zevende minuut was het Babel met eens kans maar zijn schot werd gestopt door de Belgische keeper Bailly. Het was Oranje die duidelijk de betere ploeg was, maar de Belgen wisten bij hun eerste echte kans tot scoren te komen. Op aangeven van Tom de Mul kopte Mirallas de bal in het doel van Vermeer.

Drie minuten later kwam Nederland al met een antwoord: Op aangeven van Babel schoot Maceo Rigters de bal in het doel. Wat volgde was een boeiende wedstrijden met kansen voor beide ploegen. Nederland moest in de 27e minuut tijdelijk met tien man verder, nadat Bakkal geblesseerd raakte en buiten het veld moest worden verzorgd. Een aantal minuten later kon hij weer verder spelen.

In de 37e minuut werd het 2-1 voor Jong Oranje. Royston Drenthe nam een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Die was niet te houden voor Bailly, die de bal in zijn eigen doel sloeg.Na de 2-1 probeerde Nederland door de drukken., maar er werd niet meer gescoord, waardoor het de ruststand was.

Beide teams kwamen ongewijzigd uit de kleedkamers. De eerste kans van de wedstrijd was voor Mirallas, maar hij scoot over. Babel kreeg een kans in de 54e minuut op de 3-1, maar Bailly wist de bal net te pakken. Het was in de tweede helft vooral Oranje dat in de aanval was, maar het tempo lag wel een stuk lager dan in het eerste bedrijf. In de 70e minuut scoorden de Belgen alsnog de 2-2. Een schot van Pocgnoli was niet te houden voor Kenneth Vermeer. Daarna kregen beiden teams nog kansen, maar tot scoren kwam het niet meer.

Door het gelijkspel hebben de Belgen zich naast Nederland geplaatst voor de halve finales van het Europees Kampioenschap en voor de Olympische Spelen in Peking.

Jong Portugal won in de andere groepswedstrijd met 4-0 van Israel, dankzij treffers van Fernandes, Vaz Té, Veloso en Nani. Dit was echter niet genoeg om zich te plaatsen voor de halve finales.

België - Nederland 2-2
9' Mirallas 1-0
13' Rigters 1-1
37' Drenthe 2-1
70' Pocognoli 2-2

Scheidsrechter: Lannoy (Fra)

Opstellingen

België: Bailly, De Roover, Ciman, Lombaerts, Pocognoli (Mulemo/87), Vanden Borre (Blondel/65), Haroun, Overmeire, De Mul (Witsel/90), Mirallas, Martens

Nederland: Vermeer, Zuiverloon, Vlaar, Donk, Pieters, Bakkal, Kruiswijk,Drenthe (Beerens/73), De Ridder, Babel (Jenner/79), Rigters (Janssen/63)

De vraag van deze wedstrijd : Welke Nederlandse international moest in de eerste helft even uit het veld vanwege een blessure aan zijn hoofd? Mail je antwoord naar sport@fok.nl.
Submitter:  Bron: FOK!sport