Basso voor twee jaar geschorst

Ivan Basso komt voorlopig niet meer in actie. De wielrenner is door de Italiaanse wielerbond voor de duur van twee jaar geschorst. Als reden werd het gebruik en bezit van verboden middelen genoemd. In eerste instantie werd er 21 maanden tegen de 29-jarige Italiaan geëist.

Vorige maand maakte Basso bekend dat hij, in aanloop naar de Tour de France van 2006, een poging had gedaan tot het gebruik van doping. Bovendien gaf hij toe banden te hebben met de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. De Italiaan voegde hier overigens aan toe dat hij nooit structureel doping heeft gebruikt en deed een poging om de eis enigszins te verlagen.

"Veroordeel me niet vanwege mijn naam en de dingen die gezegd en geschreven zijn over me", liet Basso vrijdag, tijdens de hoorzitting, weten. "Ik heb al veel races gemist en ben veel contracten misgelopen. Ik hoop dat de straf fair is en ik zo snel mogelijk terug kan keren."

De internationale wielrenunie (UCI) had al gerekend op de maximale straf voor Basso. Mocht het zo zijn dat deze te laag zou zijn, dan was de bond in beroep gegaan.

Afgelopen maand heropende het Italiaans Olympische Comité (CONI) het onderzoek naar Basso. De reden hiervoor zouden nieuwe bewijzen zijn, die afkomstig waren van de Spaanse justitie. De Italiaanse renner werd namelijk in verband gebracht met de dopingpraktijken van de Spaanse arts Fuentes. De Spaanse autoriteiten richten zich gedurende het onderzoek vooral op het wielerpeloton.