[EK-21] Jong Oranje wint van Portugal

In de Euroborg namen Jong Portugal en Jong Oranje het tegen elkaar op. De ploeg van Foppe de Haan was daarin de sterkste en stapte met 2-1 overwinning van het veld. De overwinning betekende een plekje in de halve finale. De eerstvolgende wedstrijd is tegen België.

Nederland begon goed aan de wedstrijd tegen Portugal. Via Ryan Donk kreeg het al in de vierde minuut een uitstekende kans. Vanuit een vrije trap belande de bal bij Royston Drenthe maar de Feyenoorder liet de bal lopen. Uiteindelijk ging de bal voor iedereen langs en kreeg Donk hem in de voeten. Hij kon de bal echter niet achter de Portugese doelman krijgen.

Ook een goede kans was er voor Julian Jenner. De speler van AZ schoot een goede voorzet van Drenthe over het doel van Paulo Ribeiro. Niet lang daarna kreeg Drenthe wederom een goede kans. De Feyenoorder snelde voorbij zijn bewaker en vuurde een schot op doel af dat net over de lat ging.

Portugal kwam er nauwelijks aan te pas in de Euroborg. Het kreeg enkele redelijke kansen. De beste mogelijkheid was voor Nani. De Portugees hoefde alleen maar op doel te schieten maar hij kon zijn voet niet tegen de bal krijgen. Een minuut voor rust hadden de Portugezen recht op een strafschop maar de Duitse arbiter bestrafte de overtreding van Zuiverloon niet. Op dat moment stond Nederland al op voorsprong.

Een kwartier voor rust waren de Nederlanders gelukkig op voorsprong gekomen. Maceo Rigters ging alleen op doelman Ribeiro af waarna de doelverdediger gestrekt moest om Rigters van scoren af te houden. De Nederlander ging gemakkelijk neer over het been van de doelman, een strafschop was de beloning. Ryan Babel schoot het cadeautje binnen waardoor Nederland de leiding nam. Op slag van rust kreeg Oranje de kans om de voorsprong te verdubbelen. De snelle Rigters schoot echter op de paal, de rebound was niet besteed aan Jenner door goed ingrijpen van Manuel da Costa.

In de tweede helft voerde Portugal het tempo op en dat leverde meer gevaar op dan in de eerste vijfenveertig minuten. De Nederlandse defensie kwam nog niet echt in de problemen maar moest wel alert blijven. Ook Nederland creëerde nauwelijks uitgespeelde kansen.

In de 63e minuut mocht de Portugese coach een plekje op de tribune gaan opzoeken. De Duitse leidsman had al meerdere keren gewaarschuwd voor de gedragingen van de trainer langs de lijn. Na wederom een opmerking van de Portugees mocht de coach vertrekken.

Ondanks het meer aanvallende spel van Portugal kwam Oranje wel op 2-0. Met een goede actie van Babel begon het. De Ajacied kreeg de bal bij Drenthe die de achterlijn vond en de bal vervolgens voorgaf. Rigters kon daarna Rubiero passeren door de bal onhoudbaar langs de doelman te schieten. Lang kon de ploeg van De Haan niet genieten van het tweede doelpunt. Veloso bracht de spanning terug door een vrije trap achter Vermeer te schieten.

Nog een tegentreffer zou Oranje in een lastig parket brengen. Portugal drong nog wel aan maar kwam niet dichterbij de gelijkmaker al moest Vermeer nog wel ingrijpen op een verrassend afstandsschot. De gelijkmaker viel niet meer en door de overwinning plaats Oranje zich voor de halve finale. Bovendien is het verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen in Peking.

Karakteristieken

Nederland - Portugal
30’Babel 1-0
75’Rigters 2-0

77’Veloso 2-1

Toeschouwers: 19.500

Gele kaart: Jong-a-Pin, Drenthe (Nederland) Amoreirinha, Veloso, Pereira (Portugal)

Opstellingen

NederlandWaterman/ (34’- Vermeer), Zuiverloon, Vlaar, Donk, Jong-a-Pin/ 78’- Pieters), Jenner/ (45’- Beerens), Maduro, Bakkal, Drenthe, Babel, Rigters

Portugal Ribeiro, Amoreirinha/ (46’- Pereira), Da Costa, Semedo, Antunes, Ruben Amorim/ (57’- Varela), Veloso, Fernandes/ (81’- Djalo), Nani, Almeida, Moutinho

De vraag van deze wedstrijd : Onder leiding van welke scheidsrechter stond de wedstrijd Nederland – Portugal? Mail je antwoord naar sport@fok.nl

Submitter:  Bron: FOK!sport