Bizarre slotfase in Spaanse competitie

Op de voorlaatste speeldag is Real Madrid er op miraculeuze wijze in geslaagd de koppositie te behouden. Alle titelkandidaten verspeelden dure punten, waardoor de stand praktisch gelijk blijft.

Real Madrid reisde af naar Zaragoza voor de moeilijke uitwedstrijd bij de gelijknamige club. In een regenachtig Romareda bleek Zaragoza vooral in de beginfase de sterkere, maar kwam niet verder dan een paar schoten. Na een half uur maakte Ivn Helguera een handsbal, en Zaragoza verdiende zo een strafschop. Clubtopscorer Diego Milito stapte naar voren en stuurde ker Casillas het bos in. In de tweede helft ging Real meer aanvallen, en dat resulteerde na tien minuten in de gelijkmaker. Sergio Ramos bediende Ruud van Nistelrooij, die met het hoofd zijn 24e treffer maakte. Lang kon Real niet genieten van de gelijkmaker, aangezien opnieuw Milito even later al voor de 2-1 tekende. Real gooide wanhopig alles naar voren, en met een gelukje belandde de bal vlak voor tijd voor de voeten van Van Gol, die met zijn 25e goal van het seizoen de einstand op het scorebord zette: 2-2.

Dat gaf Barcelona de kans om de leiding te nemen. De ploeg van Frank Rijkaard kreeg stadsrivaal Espanyol op bezoek in het eigen Camp Nou, waarin het Ronaldinho moest missen. Na een klein half uur zette Ivn De la Pea zijn clubgenoot Ral Tamudo vrij voor Vctor Valds, en de spits faalde niet. Geheel tegen de verhouding in stond Espanyol voor, maar Bara zou voor rust nog gelijkmaken. Lionel Messi maakte zijn reputatie als de nieuwe Maradona opnieuw waar, toen hij een voorzet van rechts met de 'hand van God' achter doelman Kameni tikte. Na een uur spelen zette diezelfde Messi Barcelona op voorsprong. Maar zoals zo vaak dit seizoen zakte Barcelona vervolgens terug, en in de laatste minuut bezorgde opnieuw de aanvoerder van Espanyol, Tamudo, de bezoekers de gelijkmaker.

Door de remises van de twee rivalen kreeg UEFA Cup-winnaar Sevilla de kans om op gelijke hoogte komen, als het zou winnen van en in Mallorca. De bezoekers moesten spelen zonder clubtopschutter Frdric Kanout, en de talentvolle Aleksandr Kerzhakov, die al zeer vaak belangrijk bleek na te zijn aangetrokken in de winterstop. Mallorca liet zich echter niet inpalmen door Los Sevillistas, en in plaats daarvan maakten ze het erg lastig. De beide clubs kregen maar weinig kansen, de besten waren toch voor Sevilla. Toen Dragutinovic namens Los Palanganas een rode kaart kreeg kneep de ploeg van Juande Ramos hem toch even. Gescoord zou er niet worden, en dus verandert de stand niet.

Morgen volgen de overige uitslagen met daarin een uitgebreid verslag van de degradatiestrijd in Spanje.

Ruud van Nistelrooij viert zijn gelijkmaker.