[Giro] Ale Jet viert vierde dagzege

Alessandro Petacchi (Milram) heeft zijn vierde ritzege in deze Ronde van Italië te pakken. Ale Jet was aan het eind van de achttiende rit duidelijk het sterkste lid van het inmiddels flink uitgedunde sprintersgilde. Achter de Italiaanse veelvraat moesten Maximiliano Richeze (Panaria) en Matti Breschel (CSC) genoegen nemen met de restjes.

De achttiende etappe, van Udine naar Riese Pio X over een afstand van 203 kilometer, kende een snelle aanvangsfase. De 142 nog aanwezige coureurs in deze Giro leken het monster van gisteren, de vreselijke Monte Zoncolan, goed te hebben verteerd, want ze vlogen er vanuit het vertrek in. Michael Rasmussen was, na exact één kilometer, de eerste die voor het offensief koos, maar ook op het biljartvlakke parcours kreeg de klimmer van Rabobank geen ruimte van het peloton. Na 35 kilometer lukten het Addy Engels (Quickstep-Innergetic), Maxim Gourov (Astana), Patxi Vila (Lampre), Franck Renier (Bouygues Telecom), Eric Berthou (Caisse d'Epargne), Pedro Horrillo (Rabobank) en Mikhail Ignatiev (Tinkoff Credit Systems) wel om aan de andacht van de meute te ontsnappen.

Het septet kreeg echter niks cadeau van het peloton; ze behaalden nooit meer dan een dikke twee minuten. Dat was vooral te danken aan de mannen van Milram, die niet van zin waren de vluchters al teveel speelruimte te geven. Daarmee verijdelde de flink gehavende ploeg - Milram is nog maar met zes man in koers - dat het te lastig zou worden om de boel bijelkaar te houden en diens kopman aan een vierde dagzege te helpen. Toen in het verloop ook andere spurtersploegen een mannetje aan kop van het peloton nestelden, waren de vluchters gezien: Engels, Berhou, Renier en Gourov, de restanten van de vroege vlucht, werden in de laatste van twee plaatselijke omlopen ingerekend.

In de lange finishstraat van Riese Pio X, dat haar naam verleent aan haar beroemdste zoon (Paus Pius X), toonde Petacchi zich wederom de beste. De Italiaanse sprintbom kwam in een chaotische spurt, waarin een duo van Ag2r tegen de vlakte sloeg, al op 800 meter van de streep met zijn neus in de wind te zitten, toen hij in de achtervolging moest op local hero Matteo Tosatto. Hij wist zijn landgenoot te achterhalen en de rest op indrukwekkende wijze achter zich te houden. Petacchi dulde geen tegenstand en rondde een keizerlijke sprint succesvol af; zijn 23e overwinning in een Giro-etappe. Danilo Di Luca blijft ruim leider in de strijd om la maglia rosa.

Uitslag:

#RennerLand/TeamAchterstand
1Alessandro Petacchi(Ita/Milram)4.32.51"
2Maximiliano Richeze(Arg/Panaria) z.t.
3Matti Breschel (Den/CSC)z.t.
4Thomas Fothen(Dui/Gerolsteiner) z.t.
5Oscar Gatto(Ita/Gerolsteiner) z.t.
6Nikolai Trussov(Rus/Tinkoff) z.t.
7Alexandre Pichot(Fra/Bouygues Telecom)z.t.
8Stefano Zanini (Ita/Predictor-Lotto)z.t.
9Julian Dean(Nzl/Crédit Agricole) z.t.
10Hervé Duclos-Lasalle(Fra/Cofidis) z.t.

Klassement:

#RennerLand/TeamAchterstand
1Danilo Di Luca(Ita/Liquigas)82.07.06"
2Andy Schleck(Lux/CSC)+ 2.24"
3Gilberto Simoni(Ita/Saunier Duval)+ 2.28"
4Damiano Cunego(Ita/Lampre) + 3.39"
5Eddy Mazzoleni (Ita/Astana)+ 3.46"
6Riccardo Ricco(Ita/Saunier Duval)+ 5.19"
7David Arroyo(Spa/Caisse d'Epargne)+ 10.00"
8Evgeni Petrov(Rus/Tinkoff)+ 10.25"
9Franco Pellizotti(Ita/Liquigas) + 10.39
10Marzio Bruseghin(Ita/Lampre) + 10.55"