Topscorer Ali Daei gestopt

Ali Daei (38) heeft zijn profloopbaan beëindigd. De spits, die 149 keer uitkwam voor Iran en daarbij 109 keer scoorde, leidde in zijn laatste seizoen Saipa als speler/coach naar de titel in zijn geboorteland. Daei wordt vanwege de titel weer in genade aangenomen in Iran. De schande van het WK lijkt gewist.

Daei was lang aanvoerder van het Iraans voetbalelftal. Hij bezit een heus wereldrecord. In internationale wedstrijden voor zijn land – 151 in totaal – scoorde hij de meeste doelpunten, namelijk 109 keer.

Daei voetbalde een tijd in Duitsland. Hij speelde voor Arminia Bielefeld, Bayern München en Hertha BSC. Vorig jaar nam Daei nog deel aan het WK. Ondanks de tegenvallende prestaties was hij toen nog positief over het vervolg van zijn carrière. "Zo lang ik me fit voel, denk ik niet aan stoppen. Misschien loop ik over vier jaar nog wel op het WK rond," zei hij op het WK van vorig jaar.

In eigen land kreeg de aanvaller vanwege het tegenvallende WK forse kritiek. De op leeftijd geraakte international slaagde er in Duitsland amper in gevaar voor het vijandelijke doel te veroorzaken. Daarnaast raakte hij snel geblesseerd.

In Iran werd Daei zelfs als hoofdschuldige aangewezen voord het falen van Iran. Daei werd in Iran te oud genoemd. Hij scoorde te weinig op het WK, en dat voor een internationale topscorer! Ook het feit dat zijn forse snor eraf haalde was tijdens het WK werd niet gewaardeerd door de Iraniërs. Ali Daei zat fout, zoveel was zeker.

Maar daar bleef het niet bij. Op verschillende plaatsen werden de ruiten van zijn winkels ingegooid. Zijn oude moeder zou zijn bedreigd door boze voetbalhooligans en Daei hoefde voorlopig niet terug te komen naar Iran.

Na één jaar is alles vergeten. Ali maakt Saipa kampioen. Hij is nu weer het mannetje. Daei kent de voetbalwereld ook. Volgend jaar kan het weer anders zijn. Alleen al vanwege het behoud van zijn winkelruiten, neemt Daei nu een verstandig besluit.