'Benítez en Mourinho vernielen het voetbal'

Jorge Valdano is weinig te spreken over het hedendaagse voetbal. De Argentijn werd in 1986 wereldkampioen als speler, als trainer werd hij ondermeer landskampioen met Real Madrid in 1995. De toekomst van het voetbal zoals we dat nu kennen staat op het spel, zo zegt de Argentijn.

In Marca geeft Valdona zijn mening over het voetbal van vandaag de dag. "Voetbal bestaat uit gevoel, uit verwachtingen. Anfield is wat dat betreft een onovertroffen plaats. Hang een drol aan een stokje in het midden van dit gepassioneerde, knotsgekke stadion en de mensen zullen zeggen dat het een kunstwerk is. Maar dat is het niet: het is een drol aan een stokje."

Als voorbeeld noemt Valdano de wedstrijd Liverpool – Chelsea: "Chelsea en Liverpool zijn het duidelijkste voorbeeld van de richting waarin het voetbal gaat: heel intens, heel collectief, heel tactisch, heel fysiek en heel direct. Maar: een korte pass? Nee. Een schijnbeweging? Nee. Een tempoversnelling? Nee. Een een-tweetje? No. Een panna? Nee. Een hakje? Doe niet zo mal! Niets daarvan. De extreme controle waarmee beide ploegen de halve finale speelden, neutraliseerde elke creatieve gedachte, elk moment van buitengewone kunde," aldus de Argentijn.

De schuld van het falen van het huidige voetbal legt Valdano grotendeels bij de beide coaches, José Mourinho en Rafeal Benítez. "Ze hebben twee dingen gemeen: een onbevredigde honger naar glorie en een verlangen alles onder controle te hebben. Deze eigenschappen hebben één oorzaak: noch José Mourinho, noch Rafael Benítez heeft het als speler gemaakt. En dus stoppen ze al hun ijdelheid in het coachen.

Degenen die zelf niet voldoende talent hadden, geloven niet in het talent van hun spelers. Ze geloven niet in de kwaliteit te improviseren en zo wedstrijden te winnen. Kortom, Benítez en Mourinho zijn precies het soort coaches dat Benítez en Mourinho nodig hadden om het zelf te maken als speler."