5 jaar geleden: Feyenoord wint de Uefa Cup

Feyenoord heeft momenteel grote sportieve problemen. Vijf jaar geleden was de situatie nog heel anders. Met een kwaliteitsrijk elftal werd de finale van de Uefa Cup gehaald en gewonnen. Een terugblik op die bewuste finale en wat eraan voorafging.

Feyenoord wint op 8 mei 2002, in de Rotterdamse Kuip, de UEFA Cup finale met 3-2 ten koste van Borussia Dortmund. De wedstrijd gaat gebukt onder een vreemde atmosfeer. Twee dagen eerder is immers, held van Rotterdam, Pim Fortuyn vermoord.

Feyenoord wilde aanvankelijk de finale uitstellen in verband met de moord op de politicus. De UEFA wilde, zoals gewoonlijk, echter van niets van weten. Wie herinnert zich niet de vreemde situatie van 11 september 2001? De wereld stond na 9-11 in brand, maar PSV speelde gewoon zijn potje voor de Champions League bij Nantes. De Uefa cupfinale van 2002 werd dus ook gewoon gespeeld.

Pierre van Hooijdonk sprak al weken over de finale. Het enige wat ontbrak in zijn loopbaan was een echte hoofdprijs. Reden voor paniek was er echter nog niet. Op woensdag 8 mei tijdens de finale van de UEFA Cup tegen Borussia Dortmund zou alles goed komen. De 32-jarige spits hield woord. Met twee treffers had hij een groot aandeel in de uiteindelijke overwinning (3-2) en eerste Europese hoofdprijs van Feyenoord in 28 jaar.

Pierre van Hooydonk was in de finale, net zoals het gehele seizoen, de gevierde man bij de Rotterdammers. Hij scoorde 2 doelpunten waaronder één van zijn befaamde vrije trappen.

Van Hooijdonk schonk zijn ploeg met treffer nummer zeven en acht in de UEFA Cup een ogenschijnlijke comfortabele voorsprong (2-0) bij rust. Zonder de met een rode kaart uit het veld verwijderde Kohler kwam Borussia Dortmund in de 47e minuut via Amoroso op 2-1.

Tomasson herstelde de marge van twee maar Koller schonk de kersverse kampioen in de 58e minuut opnieuw hoop. Dotrmund drong Feyenoord ver terug. Maar Feyenoord bleef overeind en mocht 28 jaar na de zege op Tottenham Hotspur de tweede UEFA Cup uit de clubhistorie in ontvangst nemen.

Feyenoord begon het Europese avontuur in de voorrondes van de Champions League, maar werd kansloos uitgeschakeld. Wel mochten de Rotterdammers verder in de UEFA Cup. Veel werd hier echter na de winterstop niet van verwacht. Feyenoord draaide in zijn geheel niet en het zat veel spelers niet lekker dat er in de Champions League zo matig was gepresteerd. [0-4 tegen Sparta Praag onder andere]

De wedstrijden tegen Freiburg gaven nog geen indruk van het feit dat Feyenoord er weleens met de Uefa Cup vandoor zou kunnen gaan. Feyenoord had een zware dobber aan SC Freiburg. Na een 1-0 overwinning in Rotterdam, stond Feyenoord in Duitsland snel met 2-0 achter. Pierre van Hooydonk redde de Feyenoorders bij Freiburg echter met een formidabele vrije trap. Uit een bijna onmogelijke hoek verraste hij de keeper van Freiburg. Het was niet alleen de aansluitingstreffer, maar ook de treffer waardoor het geloof in eigen kunnen weer terug kwam in de ploeg. Bovendien was Feyenoord met dit resultaat door naar de volgende ronde. Leonardo zorgde met 2-2 voor absolute zekerheid.

Daarna werd Glasgow Rangers met een klein verschil verslagen [1-1, 3-2]. In de kwartfinale volgde vervolgens het duel tegen PSV. Feyenoord was te sterk voor PSV, al waren er strafschoppen nodig om het verschil te maken. In de halve finale stond Feyenoord tegenover Inter Milaan. Zoals altijd een elftal met het nodige kapitaal op en naast het veld.

Feyenoord was echter geen moment geïmponeerd en brutaal versloegen de mannen van Zuid Inter met 1-0 in het Giussepe Meazza-stadion. In de eigen Kuip werd Inter definitef verslagen. Met 2-0 leek alles in kannen en kruiken, maar Inter bewees toch nog over de nodige klasse te beschikken. Via Zanetti en Kallon werd het op het einde van de wedstrijd nog erg spannend. Maar de 2-2 bleef met het nodige kunst- en vliegwerk op het bord.

08 mei 2002 had dus een waar volksfeest op moeten leveren. Hoe mooi; de finale was gepland in Rotterdam. Milaan was al verslagen. Wat kon er nog misgaan tegen Dortmund?

De moord op Pim Fortuyn verpest het feest grotendeels voor Feyenoord. Ja, men was blij na de overwinning op Borrussia Dortmund. Maar de Coolsingel bleef ook ditmaal leeg. Uit piëteit met de nabestaanden van Fortuyn werden er geen festiviteiten verbonden aan de bijzondere overwinning van Feyenoord aan de Uefa Cup.

Submitter:  Bron: Nieuws.nl ea